Omezování svobod i nezávislosti soudů. Evropská komise kritizuje poměry v Turecku

Turecko se vzdaluje Evropě, konstatuje zpráva Evropské komise. Upozorňuje také na omezování svobod v zemi. Nedostatky se podle ní začaly množit po letním pokusu o převrat v Turecku. Komise kritiku vznesla v pravidelném hodnocení všech kandidátů na členství v EU, jimiž jsou nyní zejména balkánské země. Turecko ale hodnocení odmítá. Podle něj je neobjektivní a poškozuje vztahy mezi Unií a Ankarou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký prezident Erdogan mluví na setkání v Ankaře

Turecký prezident Erdogan mluví na setkání v Ankaře | Zdroj: Reuters

V Turecku se vážně zhoršuje dodržování práva a základních svobod, upozornil při představování výroční zprávy eurokomisař pro rozšíření Johannes Hahn.

Největší nedostatky komise vidí u svobody slova a nezávislosti justice. Vážně znepokojena je také hromadným zatýkáním a vládními zásahy proti celým skupinám obyvatel po potlačeném červencovém puči.

„Tyto různé kroky, včetně zvažování znovuzavedení trestu smrti, se zdají značně nekompatibilní s oficiální touhou Turecka stát se členem EU," dodal Hahn. Zhoršování poměrů v Turecku ale není podle něj důsledkem pouze nezdařeného armádního převratu, ale dochází k němu už několik let.

Turecko kritiku odmítá. Ministr zahraničí Mevlüt Çavusoglu vyzval EU, aby se rozhodla, zda chce Ankaru v unii. „Tak se rozhodněte. Jestli chcete jednání zastavit, tak ho zastavte. Chcete-li pokračovat, pokračujte, jsme připraveni," řekl Çavusoglu.

Podobně se vyjádřil také turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. „Nedělejte jen hodnocení, ale udělejte finální rozhodnutí," vyzval unii z Istanbulu Erdogan. Podle něj se EU bojí udělat konečné rozhodnutí, protože se obává přílivu migrantů z Afriky a Blízkého východu.

Zatýkání v Turecku pokračuje. Úřady zadržely 9 představitelů prokurdské strany

Číst článek

Turecko je kandidátskou zemí od roku 2005. Vlekoucí jednání dostala nový impuls až díky migrační dohodě EU s Ankarou, která pomohla zastavit vlnu migrantů z Blízkého východu do Evropy. Po červencovém pokusu o převrat ale turecký režim zintenzivnil tažení vůči svým oponentům, za což si vysloužil kritiku i ze strany EU.

Zatýkání v Turecku po neúspěšném puči pokračuje. Turecké úřady v sobotu zadržely devět oblastních představitelů Lidové demokratické strany v jihovýchodní provincii Adana. Viní je z podpory terorismu.

Ze stejného důvodu turecká policie v pátek zadržela dvojici vůdců a devět poslanců Lidové demokratické strany. Policie také podnikla razii v ankarské centrále strany.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme