Na Vysočinu dopadly první vločky. Doprava na mnoha místech kolabuje

10. listopad 2016
Zprávy z

Na Vysočině od noci sněží a na silnice vyjelo asi 120 sypačů. I přesto jsou místa, kde stojí v kopcích kamiony, nebo na řidiče čekají jiné komplikace. Kupříkladu u Štoků mezi Havlíčkovým Brodem a Jihlavou. Složitá situace je také nad Humpolcem, v kopci směrem na Jihlavu.

Další silnice, kde stojí kamiony a ostatní auta mají problémy, je u Vílance na komunikaci I/38 ve směru na Znojmo. Horší sjízdnost nám hlásíte rovněž od Kostelce u Jihlavy.

Počasí se zlepší až o víkendu

První zima zasáhla Vysočinu a překvapila mnohé řidiče. Přišla den před pomyslným začátkem zimy, tedy před sv. Martinem. Už dnes odpoledne ale má být lépe, slibuje meteorolog Mojmír Martan: „Občasné sněžení nás ještě bude trápit teď dopoledne, bude ale postupně ustávat. V průběhu dnes pak bude oteplovat na 2 – 6 stupňů. Další srážky, které přijdou, budou v polohách pod 600 metrů spíš dešťové.“

Zítra má také místy sněžit, v polohách pod 500 metrů to bude déšť se sněhem nebo déšť. „Teploty v noci a ráno nula až mínus tři, bude tedy hrozit lokální tvorba náledí. Přes den ale bude tepleji a situace se zlepší,“ dodal meteorolog z Českého hydrometeorologického ústavu.

O víkendu nás v sobotu pravděpodobně čeká déšť, místy sníh. „Ranní teploty od nuly do mínus tří, odpoledne ale tepleji. A neděle přinese slunečné počasí, ráno nám ale přituhne, může být až mínus pět stupňů,“ dodal k počasí na Vysočině Mojmír Martan.

autoři: mik , Lucie Maxová
Spustit audio