Do kin jde nový Pojarův film pro děti. Slavný režisér na něm pracoval v posledních letech života

Každý ho zná jako režiséra pohádky „Pojďte, pane, budeme si hrát“. Přestože ale Břetislav Pojar už několik let nežije, jde mu v těchto dnech do kin nový film Pojar dětem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O princezně, která se nesmála. Z filmu Pojar dětem

O princezně, která se nesmála. Z filmu Pojar dětem | Foto: cinemart

Film má 70 minut a obsahuje pět krátkých snímků, na kterých se Pojar podílel v posledních letech života.

Jedním z nich je i Vánoční balada, která se odehrává v zemi, kterou zničila válka. Dítě, které krajinou prochází, má strach z hlídkujících robotů. Jelikož jde ale o pohádku, můžeme vám prozradit, že všechno skončí dobře.

Letošní festival animovaných filmů připomene legendy Jiránka a Pojara

Číst článek

Přestože tento snímek už nestačil Pojar natočit, napsal k němu alespoň scénář. Producentovi filmu Michalu Podhráskému se ale návrh zpočátku nezamlouval. „Vytáhnul takový umolousaný papír, já jsem to začal číst a teď tam bylo o válce, zničený svět a podobně. Já jsem si říkal, že vždycky byl takový pacifista proti válce a těmhle věcem. Tak zase blbne s tímhle tím,“ popsal.

U nás málo známý, ve světě hvězda

Jak se později ukázalo, Pojar předvídal nejistou dobu a strach z války zcela správně. „On dopředu věděl, co lidstvo potřebuje. Hledáme, kdo jsme, co jsme, a on to věděl už pět let předtím, nebo sedm let předtím,“ řekl Podhráský.

Podhradský se s Břetislavem Pojarem osobně znal a vážil si ho. Jak sám doplňuje, v zahraničí měl větší jméno. „Byla to velká osobnost ve světě. My jsme ho brali jako jednoho z dobrých režisérů. Ve světě byl opravdu hvězda. Když se objevil na festivalu, tak kolem byl hned hrozen obdivovatelů a žádostí o podpis, prostě jako nějaká rocková hvězda se objevila nebo někdo takhle význačný.“

Mezi nejvýznamnější Pojarova díla patří film O skleničku víc a Zahrada napsaná na motivy Trnkovy knížky.

Ondřej Bambas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme