Na obžalobu počká za mřížemi. Prvního Čecha, který chtěl k IS, nechal soud ve vazbě

První Čech, který se pokusil připojit k bojovníkům takzvaného Islámského státu, si vyslechne obžalobu za mřížemi. Soud už podruhé rozhodl, že ho ponechá ve vazbě. Protože se mladík vzdal práva na podání stížnosti, verdikt je pravomocný. Janu S. ze Spáleného Poříčí hrozí 12 let za teroristický útok ve fázi přípravy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr války Islámského státu Umar Šišání

Ministr války Islámského státu Umar Šišání | Foto: zdroj: YouTube.com, video Islámského státu

Soudce o vazbě rozhodoval takzvaně od stolu. "Obviněný po poradě s obhájcem nežádal konání vazebního zasedání. Byl ponechán ve vazbě, stížnost podána nebyla," řekla Zpravodajskému webu Českého rozhlasu mluvčí Okresního soudu Plzeň–jih Petra Sochůrková.

Při prvním rozhodování o vazbě se přitom muž bránil - podal stížnost a snažil se přesvědčit soudy, že po případném propuštění by neutekl, a že dění na území Islámského státu jej nezajímá. Soudce ale nepřesvědčil, nepustil ho kvůli obavám, že se pokusí opět dostat k Islámskému státu.

Je příčetný, ukázaly posudky Čecha, který se chtěl připojit k IS. V prosinci má být obžalován

Číst článek

Ponechání ve vazbě pro Jana S. představuje druhou zásadní zprávu z poslední doby. Vyšetřovatelé minulý týden dostali psychologické a psychiatrické posudky, podle nichž je příčetný a lze ho tak stíhat.

Muže letos v únoru zadrželi na istanbulském letišti turečtí policisté. Přiznal jim totiž, že je na cestě do Sýrie, kde se chce přidat k Islámskému státu. Po návratu do Česka ho zdejší kriminalisté stíhali na svobodě kvůli pokusu o účast na organizované skupině. Jenže poté, co začal vypovídat, případ překvalifikovali a poslali ho do vazby.

Počítal se zabíjením
"Výslovně uvedl, že si byl vědom toho, že pokud půjde do té války, bude zabíjet lidi, s čímž byl srovnaný. Jeho cílem bylo být vojákem a bojovat za IS," tlumočil například soud výpověď Jana S.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kdo je Čech, který se chtěl přidat k tzv. Islámskému státu? Do Spáleného Poříčí, odkud muž pochází, se vydal reportér Radiožurnálu Lubomír Smatana

Na cestu do Sýrie se Čech důkladně připravil, jak ukázalo vyšetřování. Koupil si jednosměrnou letenku do tureckého města Gaziantep, odkud zájemci o rozšíření řad Islámského státu vyrážejí k hranici se Sýrií. Rezervoval si dokonce vůz, kterým chtěl pokračovat na turecko-syrskou hranici.

"Dokonce ve svém telefonu měl podle své výpovědi staženou mapu s touto hranicí i vyhledávač, podle něhož měl k této hranici z Gaziantepu dojet. Měl dokonce promyšlené, že pokud by vyjel kolem půlnoci, byl by kolem druhé ráno u hranic se Sýrií, následně plánoval jet do města Jarabulus, které leží za touto hranicí a v němž působí Islámský stát," upozorňuje soud.

Obžaloba by měla být hotova v půli prosince, do té doby čeká Jana S. ještě jeden výslech a seznámení se spisem.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme