Romeo a Julie v Liberci po 20 letech: Divadlo F. X. Šaldy uvádí příběh veronských milenců

Divadlo F. X. Šaldy v Liberci uvádí Prokofjevův balet Romeo a Julie. Nové pojetí veronské tragédie propojuje balet s videoprojekcí předem nafilmované činohry. V hlavních rolích se představí Britka Annabel Pearce a Australan Mischa Hall. Nejmenší baletní soubor kamenného divadla v České republice zvládá díky filmové projekci na jevišti i náročné hromadné scény.

Potemnělé divadelní scéně dominuje velká brána, která je i stylizovaným promítacím plátnem. Příběh veronských milenců moderně převyprávěla choreografka a režisérka Alena Pešková. „Přinášíme do Liberce formu Laterny Magicy. Nám některé role vystupují pouze na projekci, rozhodli jsme se pro spolupráci s našimi kolegy z činohry,“ popisuje Pešková.

Ve filmových rolích se dále představí Martin Polách, Markéta Tallerová a Martin Stránský. Černobílá videoprojekce dodává nový rozměr i hromadným scénám na veronském náměstí. „Ten živý tanečník přesně ví, že na tuto hudbu se musí otočit, nonverbálně odpovědět postavě na plátně,“ dodává choreografka a režisérka.

Jan Adam a baletní soubor divadla

Kostýmní výtvarník Aleš Valášek navrhl pro Romea a Julii výrazně zdobný oděv. Muži mají krátké šortky a některé dámy dlouhé róby, vybočující z klasických představ o baletu. „Na práci choreografky a režisérky Aleny Peškové mám rád to, že se nebojí zabrousit do neznámých vod a porušovat tradice,“ říká Valášek.

Ani nové nastudování nepřipravilo Shakespearovu tragédii o hromadné šermířské scény. Ty liberecké působí skutečně reálně.

Je to jiné, nové. Celý proces je takový vzrušující, děláme s Romeem a Julií něco, co s nimi ještě nikdo nedělal. I když ty postavy prožívají stejný příběh, je vlastně odlišný.

Romeo – dvacetiletý Australan Mischa Hall se mečem ohání jak rodilý šermíř. „Souboj s mečem, to je jiné. Je to sice legrace, ale je to opravdu těžké – v kombinaci s tancem, hraním a hudbou.“ Představitelka Julie je Angličanka Annabel Pearce. „Je to jiné, nové, celý proces je takový vzrušující, děláme s Romeem a Julií něco, co s nimi ještě nikdo nedělal. I když ty postavy prožívají stejný příběh, je vlastně odlišný.“

Alena Pešková připravila oběma hlavním představitelům nebezpečné chvilky. „Jsou tam pochodně a Mischa v dubou vláčí mrtvou Annabel kolem těch ohňů, takže trošku trneme, ale ten efekt je tak dobrý, že riskujeme,“ uzavírá s úsměvem Pešková.

Liberecký soubor uvádí Romea a Julii po dlouhých dvaceti letech. Připomíná jím letošní jubileum 400 let od úmrtí Williama Shakespeara. Romeo a Julie mají premiéru v libereckém Divadle F. X. Šaldy dnes – v pátek 11. listopadu v 19. hodin.

Veronika Šlapanská a Annabel Pearce
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio