Světla a reflexní prvky. Náchodští policisté kontrolovali viditelnost cyklistů i chodců

Policisté budou v následujících týdnech po celé republice kontrolovat viditelnost chodců a cyklistů. Do terénu vyjeli v pátek ráno také náchodští policisté. Cyklisté by měli mít řádné osvětlení a chodci pohybující se mimo obec při snížené viditelnosti reflexní prvky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

reflexní a fluorescenční materiály

reflexní a fluorescenční materiály | Foto: Alena Palečková

Hlídka dopravní policie zkontrolovala v Jaroměři a okolí několik desítek lidí. Po sedmé hodině ranní měla rozdané dvě blokové pokuty, a to pouze stokorunové.

„Policisté v pátek neřešili velké problémy. Upozorňují ale, že především děti před mateřskými a základními školami jsou často málo viditelné. To je podle nich velký problém,“ popsal reportér Českého rozhlasu Václav Plecháček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Světla a reflexní prvky. Náchodští policisté kontrolovali viditelnost cyklistů i chodců. Natáčel reportér Václav Plecháček

Cyklisté mají mít kromě bílého a červeného světla i odrazky vpředu a vzadu a také odrazky ve výpletu kol. Chodci pak mimo obec musí od 20. února letošního roku nosit za tmy a snížené viditelnosti reflexní prvky, které budou jasně viditelné pro ostatní účastníky silničního provozu.

Reflexní prvky by ale podle policistky Zuzany Bártová měly být samozřejmostí kdekoli. „Kolikrát jedou řidiči obcí, kde nemusí svítit lampy. Včera nárazově hustě sněžilo, a když se zešeřilo, tak chodci nebyli vidět ani ve městě,“ vysvětluje Bártová.

Za porušení zákona mohou policisté na místě vyměřit pokutu až 2000 korun. Ve správním řízení může sankce dosáhnout až 2500 korun.

V Královéhradeckém kraji zemřeli od začátku roku čtyři chodci, i proto se na jejich kontroly policisté zaměřují. Letos už u nich evidují 160 dopravních přestupků, které se týkaly nejen viditelnosti, ale i přecházení mimo přechod nebo na červenou. Výše uložených pokut je 53 tisíc korun.

Mapa vybraných případů od ledna 2007 do května 2015, kdy došlo k těžkému zranění nebo úmrtí chodce. Jde o nehody za zhoršené viditelnosti ve vzdálenosti minimálně 100 metrů od lidských sídel.

Viditelnost chodců | Foto: BESIP

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme