Opozice o české zahraniční politice: Je slabá, nesrozumitelná, riskantní a směřuje na východ

Česká zahraniční politika je slabá a nesrozumitelná, řekl v pátek ve sněmovně předseda ODS Petr Fiala. Podle Františka Laudáta (TOP 09) směřuje na východ, což je podle něho riskantní. Pravice volá po širší debatě politických sil, z níž by vzešla shoda na cílech zahraniční politiky. Předseda KSČM Vojtěch Filip prohlásil, že páteční sněmovní diskusi za takové jednání nepovažuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka (ČSSD) kritizuje vládu

Bohuslav Sobotka (ČSSD) kritizuje vládu | Foto: Tomáš Adamec

"Poslední vývoj událostí jasně ukazuje, že aby Česko uspělo v obhajobě národních zájmů, musí mít jasnou zahraniční politiku, která má širokou podporu," zdůraznil Fiala v úvodní debatě před hlasováním o programu mimořádné schůze, kterou pravice vyvolala.

Fiala soudí, že nejenže neexistuje shoda mezi koalicí a opozicí, ale ani samotná vláda nemá jednotné postoje.

Herman a dalajlama

"Setkání ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou a chaotická reakce vlády je jen špička ledovce," uvedl Fiala. Následné pročínské prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů podle něho nedává smysl obsahově ani politiky.

Herman nedodržuje zahraniční politiku vlády, tak proč v ní zůstává, řekl Ovčáček

Číst článek

Nejednota podle Fialy vytváří zmatek a vakuum, které zaplňuje prezident Miloš Zeman. Jeho aktivity vedou ke zpochybnění euroatlantického směřování, soudí předseda ODS.

Filip naopak soudí, že prezident ze zahraniční politiky nevybočil. "Nepamatuji si větší sjednocení postupů prezidenta a vlády, než je teď," řekl předseda KSČM. Očekává, že kabinet vysvětlí, jakou změnu musí udělat v koncepci zahraniční politiky poté, co se Británie rozhodla odejít z EU a změnily se poměry nejen v Evropě, ale v unii samotné. Na to má podle Filipa sněmovna nárok.

Ve vystoupení se zmínil i o debatě o budoucí podobě Evropské unie a o volbě nového prezidenta Spojených států. "Čekají nás neklidné časy, na něž musíme být připraveni, abychom uhájili národní zájmy," podotkl Fiala.

Diskuze o zahraniční politice

Jeho postoj podpořil Laudát. "Nabízíme vstřícnou ruku, aby se více diskutovalo o zahraniční politice," řekl předseda klubu TOP 09 a Starostů. Ve světě podle něho dramaticky narůstá napětí, přičemž Česko směřuje na východ. Vláda by podle něho měla přiznat, že její ekonomická diplomacie v hledání nových trhů na východě selhala. Kabinet je navíc podle Laudáta přeborníkem v okopávání Evropské unie a až za hranou okopávání a zpochybňování obranné aliance.

"Děláte riskantní politiku," prohlásil Laudát. Varoval před tím, že se Česku může uzavřít přístup k nejmodernějším západním technologiím.

Trump ví, kde leží Česko, komentoval Sobotka americké volby, Telička a Gazdík se bojí izolacionismu

Číst článek

Opoziční strany požádaly o svolání mimořádné schůze minulý týden. Zda bude její program schválen a bude se moci rozvinout širší diskuse o zahraniční politice, není jisté.

Sobotka: Čína je důležitý partner

Česká zahraniční politika je podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) transparentní, má jasné priority a koncepci schválenou loni všemi členy vlády. Koncepce počítá s Čínou jako důležitým ekonomickým a politickým partnerem. Je třeba k tomu přistupovat s chladným rozumem, ne s hysterií, řekl dnes poslancům premiér v reakci na výtky pravicové opozice, podle níž je zahraniční politika ČR nesrozumitelná a nejednotná.

"Souhlasím s tím, že nejednotnost zahraniční politiky nás poškozuje. Proto jsem hned na úvod zmínil fakt, že máme transparentní zahraniční politiku a že máme schváleny klíčové dokumenty, které ji rámují," uvedl premiér.

Neodstoupím. Zpovídám se premiérovi, ne Zemanovi, reaguje Herman na prezidentovu výzvu

Číst článek

"Říkáme v zahraničí totéž, co říkáme tady doma. A byl bych rád, aby to platilo pro všechny, kdo naši zemi v zahraničí reprezentují," dodal předseda vlády, aniž byl konkrétnější.

Předseda opoziční ODS Petr Fiala nicméně připomenul rozmíšky mezi členy vlády, k nimž vedlo oficiální setkání ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Fiala také poukázal na roli prezidenta Miloše Zemana, který podle něj nenaplňuje v duchu ústavy vládní diplomacii, ale stal se autonomním.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme