Šachový mistr světa Carlsen je v Norsku celebritou. Své soupeře poráží i díky neobvyklé taktice

Šachovým velmistrem se stal ve 13 letech, na prvním místě světového žebříčku se premiérově objevil také jako teenager. Geniální norský šachista Magnus Carlsen bude od pátečního večera obhajovat titul mistra světa a je docela dobře možné, že jeho tahy většina laiků nepochopí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Norský šachista Magnus Carlsen

Norský šachista Magnus Carlsen | Zdroj: Reuters

Norská televizní show Skavlan zkusila v roce 2014 malý experiment. Proti Magnusi Carlsenovi si sedl k šachům zakladatel firmy Microsoft a jeden z nejbohatších lidí světa Bill Gates. Partie to byla velmi krátká - Carlsen Gatese porazil v devíti tazích.

„V Norsku je obrovskou celebritou, díky němu se šachy stávají populárním sportem. V televizi běží šestihodinový pořad, ve kterém se v přímém přenosu vysílají partie Magnuse Carlsena ze všech světových turnajů. Na turnaje jezdí i televizní štáby,“ přibližuje šachový velmistr Martin Petr postavení Nora.

Přehrát

00:00 / 00:00

Carlsen přinesl do šachu takové osvěžení. Ukázal, že se šachy dají hrát i jinou cestou, říká šachista Tadeáš Kriebel

Carlsen dostal hodnotu svých ELO bodů výše, než se to kdy kterému šachistovi povedlo - ostatně sám Garri Kasparov ho v jeho sedmnácti letech označil za možného dalšího světového šampiona.

„Carlsen přinesl do šachu takové malé osvěžení. Všichni byli strašně fixováni na memorování se dlouhých variant zahájení. Carlsen ukázal, že se šachy dají hrát i jinou cestou. Dá se třeba soupeře postupně přehrát v klidné koncovce. To on umí velice dobře, zatímco jeho soupeři moc ne. Proto je tak silný,“ připomíná šachista Tadeáš Kriebel.

Carlsen versus Karjakin, Evropa versus Rusko. Bitva šachových velmistrů má i politický podtext

Číst článek

Teď se proti Carlsenovi posadí vítěz březnového Turnaje kandidátů Sergej Karjakin, který je devátý ve světovém žebříčku. Nejlepší Čech David Navara se přitom už roky pohybuje na hranici druhé a třetí desítky a tak to vypadá, že má k zápasu o světový titul blízko. Jenže tak to není.

„Když mu vyjde nějaký rok, tak má šanci probojovat se do turnaje kandidátů. Ale reálnou šanci zahrát si o titul mistra světa David podle mě nemá. On to i sám přiznává, že hraje takový udržovací režim. Zdá se, že je blízko, ale zároveň je to daleko. Je obrovský rozdíl mezi hráči první desítky a první dvacítky,“ říká Tadeáš Kriebel.

Martin Charvát, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme