V Budějovicích začíná Francouzský podzim. Přinese filmy, koncerty i soutěže

12. listopad 2016

Odyssea Jacquese-Yvese Cousteau nebo filmový projekt Human. Festival Francouzský podzim nabídne v Českých Budějovicích novinky v kinematografii i soutěž v pečení koláčů. Třítýdenní přehlídka začala 11. listopadu v radniční síni vernisáží výstavy věnované 350. výročí bretaňského města Lorient.

Až do 30. listopadu pak mohou lidé navštívit na dvě desítky kulturních akcí napříč filmovým, divadelním, hudebním i gastronomickým uměním.

Francouzský podzim zavítá i do hudebního klubu Velbloud, a to v pondělí 14. listopadu. Koncert mladého francouzského hudebníka Benjamina Piata potěší hlavně příznivce šansonů.

Dějištěm festivalu je i českobudějovické kino Kotva. Od 24. listopadu tam diváci mohou vidět novinky francouzské kinematografie. „V nabídce je šestnáct filmů, včetně celého souboru krátkometrážních snímků, což je oblíbená záležitost. Většina snímků jsou předpremiéry, které v české distribuci zatím nebyly,“ říká jeden ze spolupořadatelů festivalu Ivo Petrů a doporučuje například snímek Odyssea od Jacquese-Yves Cousteau, který se stejně jako otec věnuje objevování mořského světa a natáčí o tom zajímavé filmy.

Ředitelka Francouzské aliance Florence Vychytilová zve diváky na film Human, který se v pondělí 21. listopadu bude promítat přímo v sídle aliance na náměstí Přemysla Otakara II. Snímek vznikal dva roky a nabízí pohled do šedesáti zemí světa. „Autor Yann Arthus Bertrand udělal 2020 rozhovorů v šedesáti zemích, takže je to obrovský projekt,“ připomíná Florence Vychytilová.

Přátelské utkání všech vášnivých kuchařů každého věku je přichystáno na závěr festivalu. Soutěžit se bude o nejlepší francouzský koláč, a to ve středu 30. listopadu.

autor: Vendula Kostohryzová
Spustit audio