EU prodloužila hraniční kontroly uvnitř Schengenu o tři měsíce. Česko-německé hranice se nedotknou

O další tři měsíce prodloužila Evropská unie hraniční kontroly uvnitř schengenského prostoru. Říjnový návrh Evropské komise schválily členské státy. Německo, Rakousko, Švédsko, Dánsko a přidružené Norsko tak mohou do února kontrolovat osoby a vozidla na těch úsecích hranic, kde namátkové kontroly prováděly v posledním půlroce. Česko-německé hranice se nedotknou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie (ilustrační foto)

Evropská unie (ilustrační foto) | Foto: CC0 Public domain

Evropská komise původně plánovala návrat k normálnímu fungování schengenského prostoru bez vnitřních hraničních kontrol do konce roku. Státy jako Německo a Rakousko ale kvůli pokračujícímu přílivu uprchlíků do Evropy žádaly prodloužení kontrol.

Slovenské předsednictví Evropské unie jejich pokračování zdůvodnilo tím, že se migrační krize ještě zmírnila natolik, aby bylo možné cílené hraniční prohlídky úplně odstranit. Osmadvacítka je tentokrát ale prodloužila už jen o čtvrt roku, a ne o půl jako dosud.

Rozhodnutí členských zemí umožňuje kontroly pouze na německých hranicích s Rakouskem, na rakouských hranicích s Maďarskem a Slovinskem, na hranicích Dánska s Německem nebo na mostě přes úžinu Öresund mezi Švédskem a Dánskem.

Česká republika byla spolu s dalšími zeměmi střední Evropy při posledním summitu Evropské unie proti prodloužení kontrol. Jejich konec požadovala také Itálie, která teď čelí největšímu náporu migrantů.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme