Češi žijící ve Spojeném království se nemusí být o svou bezpečnost, řekl v Praze britský ministr zahraničí Johnson

Britská vláda se zasadí o ochranu Čechů a dalších obyvatel Evropské unie žijících ve Spojeném království. Britský ministr zahraničí Boris Johnson to uvedl v Praze po setkání s šéfem české diplomacie Lubomírem Zaorálkem z ČSSD. Ten vyjádřil znepokojení nad bezpečnostní situací v Británii po referendu o vystoupení z unie. Johnson je první britský politik, který navštívil Českou republiku od červnového hlasování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (vpravo) se svým britským protějškem Borisem Johnsonem

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (vpravo) se svým britským protějškem Borisem Johnsonem | Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

„Dostalo se mi ujištění, že britská vláda v tomto dělá velmi mnoho a že bezpečnost roste a že se dělá všechno proto, aby k ničemu takovému nedocházelo,“ prohlásil Zaorálek po jednání se svým britským protějškem. Podle Johnsona počet útoků na cizince ze zemí Evropské unie klesl na hodnotu před referendem.

Johnson ocenil přínos 40 tisíc Čechů žijících ve Spojeném království a prohlásil, že jejich práva budou ochráněna za předpokladu, že evropská sedmadvacítka bude na oplátku chránit práva Britů žijících na Evropském kontinentě.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (vlevo) se svým britským protějškem Borisem Johnsonem | Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Šéf britské diplomacie také Zaorálka ujistil, že je Londýn připravený držet se harmonogramu pro odchod země z Evropské unie. Podle něj by vláda premiérky Theresy Mayové měla oficiální žádost podat příští rok v březnu, čímž začne běžet dvouletá lhůta pro vyjednávání a vystoupení z unie. O schopnosti Londýna harmonogram dodržet vznikly pochybnosti, když britská justice rozhodla o nutnosti schválit brexit i v parlamentu.

Pro Londýn je podle Johnsona prioritou, aby po brexitu nevznikly obchodní bariéry mezi Británií a zbývající sedmadvacítkou.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme