Nejkrásnější nádraží mají v Mimoni. Na trase mezi Českou Lípou a Libercem už stojí 116 let

Titul nejkrásnější nádraží letos získalo nádraží Mimoň na Českolipsku. Historická nádražní budova, která byla před osmi lety opravena, získala v 10. ročníku soutěže 2713 hlasů z celkových 6276. Ocenění pohádkové nádraží si v letošním jubilejním ročníku odnesla nádraží Nová Paka - město, nádraží v Rovensku pod Troskami a bývalé nádraží a nynější kavárna Káva s párou v Litoměřicích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlakové nádraží v Mimoni

Vlakové nádraží v Mimoni | Zdroj: ČTK

„Velice mě překvapilo, kolik lidí to nádraží má rádo nejen v Mimoni, ale v celém Podještědí a v Ralsku. Jak ochotně odevzdávali hlasy, dokonce mě zastavovali na ulici a ptali se, jestli mám s sebou podpisový arch,“ uvedl při převzetí ceny Jiří Šťastný, který nádraží do soutěže přihlásil.

Podle místostarosty města Stanislava Balouna právě Šťastný o rekonstrukci nádraží v Mimoni dlouhodobě usiloval. Díky ní se nádraží vrátilo do původní podoby z roku 1900, kdy začalo sloužit veřejnosti na trase mezi Českou Lípou a Libercem. Zmizely různé přístavby, které k původní budově postupem let přibyly, obnovy se dočkaly i historické fasády z lícového zdiva, tedy obnažených cihel. V minulosti je překryl nános žluté barvy.

Na druhém místě se v anketě umístilo nádraží v Uherském Brodě. Mezi nominovanými byly letos také Harrachov, Mariánské Lázně, Vodňany, Studénka, nebo Teplice nad Bečvou.

Soutěž od roku 2007 organizuje Asociace Entente Florale za spolupráce s Plzeňskými dráhami, Českými dráhami, Jindřichohradeckými místními dráhami, Správou železniční dopravní cesty, Posázavským Pacifikem nebo občanským sdružením ŽelPage.

Vlakové nádraží v Mimoni | Foto: ČTK

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme