Musí se zjistit, zda se nechystal policejní převrat, tvrdí Chovanec

Podle ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD se musí vyšetřit, kde vznikla chyba při vyšetřování kauzy údajného úniku informaci z okolí šéfa policie Tomáše Tuhého. „Musí se prokázat, zda nešlo o pokus o svrhnutí nezávislého policejního prezidenta,“ uvedl Chovanec v rozhovoru s ČTK.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). | Foto: Martin Svozílek

Kauzu ve čtvrtek řešila sněmovní komise ke sporné reorganizaci policie. Vyslýchala vyšetřovatele Generální inspekce bezpečnostních sborů Milana Vaculíka, který se údajným únikem informací zabýval. Předseda komise Pavel Blažek z ODS po jednání naznačil, že z okolí šéfa policie nešla varovná SMS o chystaném zásahu protikorupční policie.

„Jestli je to tak, jak popisují média, že celé vyšetřování bylo nastaveno špatně a nebyli jsme schopní pod dozorem státního zástupce 14 měsíců na to přijít, tak já se ptám, jestli to je šlendrián nebo snaha účelově odstranit policejního prezidenta. Potom by to znamenalo, že to je pokus o svržení nezávislého policejního prezidenta a já na to budu chtít odpověď,“ uvedl Chovanec.

Podotkl, že Tuhý a jeho nejbližší museli čelit vyšetřování. Pokud by se ukázalo, že bylo bezdůvodné a záměrně zmanipulované, tak ho ministr přirovnal k vraždě policejního prezidenta nebo pokusu o policejní převrat. „Pevně doufám, že se tím GIBS zabývá a že ten výsledek velmi brzy uslyšíme,“ dodal Chovanec.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme