Sedm dní očima Petra Schwarze: Hallelujah doznělo, zato Trumpů plný pytel

12. listopad 2016

Novým americkým prezidentem byl překvapivě zvolen republikánský kandidát Donald Trump, po referendu o brexitu tak v krátké době opět selhaly i renomované předvolební průzkumy.

Trump zvítězil ve všech klíčových státech a získal značnou převahu v počtu volitelů, na druhou stranu teprve popáté v historii zvítězil kandidát, který celkově získal menší počet hlasů všech voličů než jeho protikandidát.

Trumpově nepříliš oblíbené a málo charismatické soupeřce Clintonové také zřejmě nepomohlo, že k urnám přišlo málo voličů – volit jen menší zlo se zřejmě moc Američanům nechtělo.

Bezprostředně po volbách vypukly zvláště ve velkých městech na východním i západním pobřeží demonstrace, v Kalifornii přecházející občas i v nepokoje. Světové burzy napřed Trumpovo vítězství vyděsilo a šly prudce dolů, panika ale brzy skončila a americký Dow Jones Index se dostal až na rekordní hodnoty.

Český Trump

Bezprostředně po volbách vypukly ve velkých městech USA na východním i západním pobřeží demonstrace

Ruský prezident Putin přivítal zvolení Trumpa s tím, že se prý nyní svět může těšit na upevnění globální rovnováhy, za kterou nesou USA a Rusko společnou zodpovědnost. V překladu, Kreml by se rád vrátil do éry Sojuzu, bipolárního světa, a chtěl by nově vytvořit sféry vlivu, jako byly v době, než prohrál Studenou válku.

I podle Číny by měl Trump nyní budovat „nové paradigma v mocenských vztazích“, jenže společně ne s Moskvou, ale s Pekingem - a Čína je v poslední době větší velmoc, než Rusko. Ale třeba si to chlapci vyříkají.

Z Evropy si s gratulací Trumpovi nejvíce pospíšili politici jako Le Penová, Wilders či Farage, nadšení projevil i Orbán. Institut bývalého českého prezidenta Klause se hned nechal slyšet, že je to i jeho vítězství.

Současný prezident Miloš Zeman hned v druhé větě své gratulace Trumpovi připomenul, že právě on, Zeman, Trumpa jako jeden z mála evropských lídrů podporoval a vyjádřil hrdost nad tím, že mu prý odpůrci říkají „český Trump“. Uvidíme, jestli zrovna tohle udělá Trumpovi radost a pohne ho to k návštěvě České republiky, ke které ho česká hlava státu pozvala.

Shapiro se zúčastnil

Prezident Miloš Zeman při projevu ke zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem

Český prezident si také neopomněl hned vyřizovat účty se současným americkým velvyslancem Schapirem, který před časem komentoval Zemanovu cestu do Moskvy na vojenskou přehlídku k výročí konce 2. světové války, jíž se nikdo ze západních lídrů, tedy našich spojenců, kvůli ruské agresi na Ukrajinu neúčastnil.

To si tenkrát samozřejmě Shapiro dovolil příliš, my přece víme, že komentovat setkání našich politiků může jen Čína. Nyní Zeman Shapira nařknul, že se nezúčastnil na Pražském hradě oslav českého státního svátku, což však vyvrátily fotografie i svědectví daších účastníků.

Zeman se nakonec nepřímo omluvil, za chybu prý může hradní protokol, který ho špatně informoval. Má to pan prezident smůlu, pořád ho někdo špatně informuje, otázkou pak je, jestli by si třeba neměl občas to, co říká, i ověřovat.

Zemřel Leonard Cohen

Český premiér Sobotka seznámil stranické grémium sociálních demokratů s tím, jaké ministry hodlá vyměnit. Turecký prezident Erdogan dal zřetelně najevo, že jsou mu současné hranice jeho země malé, prý na Balkáně, v Iráku, Sýrii či v Africe tamější obyvatelé vzpomínají na tureckou nadvládu v dobrém a ani po století od jejího konce nepřestali čekat.

Bohuslav Sobotka po své schůzce s prezidentem Zemanem

Černohorské úřady oznámily, že za zmařeným pokusem o převrat v této zemi stáli dva ruští občané, Kreml ale tvrdí, že s tím nemá nic společného.

A zemřel Leonard Cohen, velká postava světové kultury, písničkář a literát, z jehož díla přežije mnohem více, než jen největší hit Hallelujah. Ať nás čekají lepší zprávy, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio