Ruský hacker vězněný v Praze zůstává ve vazbě. Neuspěl se stížností u vrchního soudu

Ruský hacker Jevgenij Nikulin, o jehož vydání žádají USA, se nedostal na svobodu. Vrchní soud minulý týden zamítl jeho stížnost proti ponechání ve vazbě. Muže podezřelého z údajného útoku na profesní sociální síť Linkedin a servery firem Dropbox a Formspring zadrželi kriminalisté ve spolupráci s FBI v říjnu. Státní zastupitelství nyní čeká na materiály od Spojených států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Internet, hacker, počítač (ilustrační foto)

Internet, hacker, počítač (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Mimořádně citlivý případ se začal začal psát 5. října, kdy Nikulina čeští policisté ve spolupráci s FBI zadrželi v centru Prahy na základě zatykače Spojených států. Městský soud ho poté poslal do vazby, proti čemuž Rus podal stížnost k vrchnímu soudu. U něj ale neuspěl a nadále tak setrvává pod zámkem.

"Zadržený zůstává ve vazbě," řekla Zpravodajskému webu Českého rozhlasu mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Rusa v říjnu obvinil kalifornský federální soud z hackerského útoku, krádeže a spiknutí.

Rusové chtějí jeho návrat
Do případu se již vložila ruská strana, která žádá o Nikulinovo vydání do domovské země. Ruské velvyslanectví v Praze označilo postup USA za "součást honu na ruské občany po celém světě a vnucování své jurisdikce cizím státům". O možném vydání Nikulina do Spojených států rozhodně pražský městský soud.

Ruská ambasáda má prý kauzu hackera vězněného v Praze pod kontrolou. Žádá o jeho vydání

Číst článek

Kdy se tak stane, zůstává nejisté. "Extradiční jednání zatím nařízeno není, městské státní zastupitelství zatím nepodalo návrh," připustila Puci. Řada je nyní na USA, které musí státnímu zastupitelství poslat dokumenty dokládající oprávněnost jejich požadavku.

Čeká se na materiály od USA
Dosud se tak ale nestalo. "Extradiční materiály ještě nedorazily," sdělila mluvčí zastupitelství Štěpánka Zenklová. Až příslušné dokumenty státní zástupce dostane, Nikulina vyslechne a pak teprve může soud nařídit extradiční jednání.

Pracovníci konzulárního oddělení ruského velvyslanectví muže navštívili ve vazební věznici na pražské Pankráci, aby zkontrolovali jeho zdravotní stav, podmínky věznění a probrali s ním jeho případ. Ruské ministerstvo zahraničí již deklarovalo, že udělá vše pro to, aby vydání hackera z Česka do Spojených států zabránilo.

Pokud by žádosti USA soud pravomocně vyhověl, poslední slovo bude mít ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), jenž může rozhodnout bez ohledu na soudní verdikty. Letos v únoru například i přes pravomocné rozhodnutí soudů vydat do USA Libanonce Alího Fajáda odmítl žádosti vyhovět.

Fajád, ve Spojených státech obžalovaný z pokusu získat, přepravit a použít zbraně na podporu teroristům a z přípravy vraždy zaměstnanců americké vlády, se nakonec vrátil do Libanonu, kde se dostal na svobodu. Ačkoliv Pelikán to nikdy nepotvrdil, jeho kolega z vlády, ministr obrany Martin Stropnický (ANO), novinářům řekl, že nevydání Fajáda bylo výměnným obchodem za návrat pětice Čechů zadržených v Libanonu. (VÍCE O PŘÍPADU ZDE)

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme