Leteckou základnou Bagrám v Afghánistánu otřásla exploze. Čeští vojáci jsou v pořádku

K útoku na leteckou základnu Bagrám v Afhánistánu se přihlásilo radikální hnutí Tálibán. Při mohutné explozi tam časně ráno zemřeli 4 lidé a dalších 14 je zraněných. Češi mezi nimi podle armádního generálního štábu nejsou. K útoku se přihlásil Taliban.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hnutí Tálibaán kontroluje 85 procent území Afghánistánu.

Hnutí Tálibaán kontroluje 85 procent území Afghánistánu. | Zdroj: Reuters

Na letecké základně v provincii Parván působí také čeští vojáci. „Událost, ke které došlo dnes v noci na Bagramu je v tuto chvíli předmětem šetření, nicméně mohu potvrdit, že všichni čeští vojáci jsou v pořádku," potvrdil Radiožurnálu vedoucí oddělení komunikace s veřejností Generálního štábu plukovník Jan Šulc.

Identita obětí zatím není známá. Severoatlantická aliance v prohlášení uvedla, že na letecké základně explodovalo výbušné zařízení.

Teroristická organizace Taliban tvrdí, že útok spáchali její sebevražední atentátníci. Výbuch základnou podle britské BBC otřásl v době, kdy vojáci oslavovali památku Dne válečných veteránů.

NATO také uvedlo, že na pomoc zraněným byli nasazeni specialisté, kteří už také celý incident vyšetřují.

Bagrám je největší americkou základnou v Afghánistánu. Leží asi 50 kilometrů severně od metropole Kábulu v provincii Parván. Působí tam česká 7. strážní rota. Celkem 168 českých vojáků.

Ve čtvrtek se stal terčem útoku ozbrojenců z řad Talibanu německý konzulát v severoafghánském městě Mazáre Šaríf. Při atentátu zahynulo nejméně šest lidí a přes 120 utrpělo zranění. Němečtí zaměstnanci konzulátu vyvázli bez újmy.

Taliban uvedl, že útok byl odvetou za nálet NATO z 3. listopadu na pozice Talibanu u Kunduzu. Podle OSN při této akci zahynulo 32 afghánských civilistů, včetně mnoha žen a dětí, a dalších 19 utrpělo zranění.

Viktor Daněk, Lukáš Matoška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme