Před osmi lety byl na pár sekund mistrem světa F1. Nyní Massu čeká poslední domácí závod

V horkokrevné Brazílii nebývá při sportovních kláních o emoce nouze. Nejinak je tomu i v případě závodů F1. Nadcházející Velká cena Brazílie však bude v tomto smyslu o něco výjimečnější než obvykle. Kromě toho, že se už může definitivně rozhodnout o novém mistrovi světa, poslední domácí závod v F1 čeká rodáka ze Sao Paula Felipeho Massu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Felipe Massa v F1 působí s jednoletou přestávkou od roku 2002. Na konci letošní sezony končí

Felipe Massa v F1 působí s jednoletou přestávkou od roku 2002. Na konci letošní sezony končí | Zdroj: Reuters

Pětatřicetiletý pilot Williamsu Felipe Massa už v září oznámil, že po letošní sezoně končí ve formuli 1. Těžko ale hodnotit, do jaké míry bylo rozhodnutí vicemistra světa z roku 2008 dobrovolné.

Jeho šance na udržení místa v britské stáji totiž nebyly stoprocentní a jen těžko by hledal místo v týmu, který by mu umožnil bojovat o příčky v první pětce.

„Nechci se jen účastnit závodů, ale i závodit o přední pozice,“ prohlásil nedávno brazilský závodník v rozhovoru se spolupracovníkem Zpravodajského webu Českého rozhlasu.

On samotný je přitom přesvědčen, že jeho výkonnost je minimálně stejná jako v letech, kdy bojoval o vítězství.

„Sice nyní nezávodím pro tým, který by sbíral vítězství, ale díky zkušenostem jsem lepším závodníkem než před deseti lety,“ říká s tím, že si závody nejvíce užíval v letech 2004 až 2008. Nikoliv však kvůli výsledkům, ale technickým pravidlům. „Byly to doby, kdy jsme měli hodně přítlaku, což bylo pro nás závodníky příjemné. Na druhou stranu se ale tolik nepředjíždělo.“

Ať jsou ale důvody jeho odchodu z F1 jakékoliv, je jisté, že ho v neděli čeká jeho poslední velká cena v rodné vlasti.

Během své kariéry v F1 Massa na brazilském Interlagosu startoval ve dvanácti závodech. V roce 2006 tady - ještě jako týmový kolega Michaela Schumachera - dosáhl na svůj první domácí triumf, kterého dosáhl po startu z pole position.

Z prvního místa v Brazílii startoval ještě v dalších dvou letech. V roce 2007 první příčku v závodě přenechal svému týmovému kolegovi Räikkönenovi, jemuž tehdy pomohl k titulu.

Nejtvrdší týmový kolega? Alonso

V další sezoně měl pak mistrovský úspěch na dosah i on. Fanoušci už ho několik sekund oslavovali jako nového šampiona, jenže Lewis Hamilton, jeho soupeř o mistrovskou korunu, se v poslední zatáčce posledního kola probil na šesté místo, které mu zajistilo titul.

Poté už se Massa k prvenství v celé sezoně ani nepřiblížil. Možná za to mohlo vážné zranění hlavy v roce 2009. Možná za to mohl Fernando Alonso, který v roce 2010 přišel do Ferrari, a to Brazilce odsunulo na druhou kolej.

Felipe Massa
Narozen: 25. 4. 1981 (35 let)
Týmy v F1: Suber (2002, 2004-2005), Ferrari (2006-2013), Williams (2014-2016)
Počet závodů v F1: 250 (1122 bodů, 11 vítězství, 16 pole position)
Nejlepší umístění v MS F1: vicemistr světa 2008 (Ferrari)

S odstupem Massa na španělského jezdce vzpomíná jako na svého nejtvrdšího týmového kolegu. „Nepracovalo se s ním úplně lehce, protože měl tým tzv. v kapse, a je to rovněž skvělý jezdec. Bylo těžké ho porazit, protože tam byly i různé věci kolem, politické hrátky a tak,“ přiznává vítěz 11 velkých cen s tím, že se v posledních sezonách ve Ferrari, kde působil mezi lety 2006-2013, cítil jako málo respektovaný.

Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme