Trumpovo vítězství oslabí boj proti klimatické změně

12. listopad 2016

Vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách s sebou kromě jiného přinese nejspíš také komplikace pro historickou dohodu z Paříže o ochraně klimatu.

Během své kampaně budoucí americký prezident prohlásil, že tuto dohodu hodlá vypovědět. Trump popírá vliv člověka na globální oteplování a chce znovu nastartovat uhelný průmysl, píše zpravodajský server francouzské veřejnoprávní televize a rozhlasu France Info.

„Tato dohoda dává zahraničním byrokratům kontrolu nad tím, jakým způsobem a kolik můžeme my – Američané, v naší zemi spotřebovat energie,“ řekl Trump během své kampaně.

Také proto stovka zemí, která se v Paříži zavázala k boji proti klimatické změně, uspíšila ratifikaci dohody. Ta nakonec nabyla účinnosti 4. listopadu – tedy ještě před koncem prezidentského mandátu Baracka Obamy tak, jak si země předsevzaly.

Podle článku 28 pařížské dohody může každá země od dohody odstoupit nejdřív tři roky od jejího vstupu v platnost. Dohodu je navíc třeba plnit ještě rok po oficiálním odstoupení od ní. To znamená, že Spojené státy nebudou moci dohodu vypovědět dříve, než na konci mandátu Donalda Trumpa v roce 2020.

Vědci proti Trumpovi

Nový americký prezident se ale bude moci opřít o Sněmovnu reprezentantů a Senát. Republikánská většina si přitom už u nejvyššího soudu vymohla pozastavení zákona o čisté energii, který předpokládal snížení emisí skleníkových plynů o třicet dva procent do roku 2030 v důsledku rozšíření elektrických výrobků.

„Toto pozastavení zákona je výsledkem soudního jednání, které iniciovalo dvacet sedm států vedených republikány a průmyslníci. Myslí si, že federální agentura pro životní prostředí překračuje svá práva,“ píše France Info.

Logo

Trump bude chtít jako prezident vzkřísit uhelný průmysl, omezit rozpočet agentury pro ochranu životního prostředí a restartovat projekt ropovodu Keystone XL mezi Kanadou a Mexickým zálivem.

Spojené státy přitom nemohou říct, že by se jich globální oteplování netýkalo. Kalifornie zažila v posledních letech dramatické požáry a nedostatek vody.

Je to příznak obecnějšího trendu, který by se mohl šířit dál. A to ani nemluvíme o hrozbě vzestupu vodní hladiny v Miami a New Yorku.

„Spojené státy mohou více či méně pohřbít dohodu o klimatu, která se vyjednávala pětadvacet let. Ani Čína, ani ostatní země by se nemusely cítit zavázány dohodu dodržovat, když hlavní ekonomická mocnost světa své závazky neplní,“ předkládá neveselý scénář server France Info.

Trumpovy plány na odstoupení od dohody v září kritizovaly čtyři stovky vědců. Důsledky takového rozhodnutí by podle nich byly pro klima naší planety a věrohodnost Spojených států v zahraničí drsné a nevratné. K podpoře ochrany klimatu vyzvala zvoleného amerického prezidenta také OSN.

autor: Tomáš Dufka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.