Trump se bude muset naučit, co to Evropa je a jak funguje, prohlásil Juncker

Zvolení republikána Donalda Trumpa americkým prezidentem může podle šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera ohrozit vztahy mezi Evropou a Spojenými státy. Prohlásil to v páteční debatě se studenty v Lucemburku. Juncker mimo jiné řekl, že Trump se nejdříve bude muset naučit, co to Evropa je a jak funguje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker (na fotce) zkritizoval vítěze amerických prezidentských voleb Donalda Trumpa za jeho výroky

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker (na fotce) zkritizoval vítěze amerických prezidentských voleb Donalda Trumpa za jeho výroky | Zdroj: Reuters

„K uprchlíkům a Američanům s jinou než bílou barvou kůže má Trump postoj, který se vůbec neshoduje s Evropou a jejím přesvědčením. Myslím, že ztratíme dva roky, než pan Trump pozná ty části světa, o kterých teď nemá ponětí,“ řekl.

Republikánský kandidát si během předvolební kampaně vysloužil kritiku mimo jiné i za pochvalné poznámky na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina. Zpochybnil také princip kolektivní ochrany členů Severoatlantické aliance.

'Kolotočář' versus 'katastrofa'. Sváry a smír na ose Trump-Obama

Číst článek

Šéf Evropské komise už ve čtvrtek prohlásil, že Trumpův postoj ke světovému obchodu, klimatické politice nebo bezpečnosti Západu vyvolává pochybnosti.

Junckerův komentář se výrazně liší od reakcí dalších evropských politiků, připomněla agentura Reuters. Většina z nich totiž zareagovala diplomaticky a poznamenala, že se na spolupráci s nově zvoleným americkým prezidentem těší.

Lukáš Matoška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme