5 slavných písní Leonarda Cohena o lásce. Svou múzu Marianne přežil o necelý půlrok

Zpráva o smrti Leonarda Cohena zasáhla hudební svět i jeho fanoušky. Během hodin zaplavila sociální sítě řada kondolencí i vyznání pocty slavnému umělci. Snad každému v tu chvíli vyvstala na paměť jeho asi nejslavnější píseň Hallelujah. Připomeňte si další skladby muže s nezaměnitelným hlasem, který v sobě nezapřel básníka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Leonard Cohen

Leonard Cohen | Foto: Rama, CC BY-SA 2.0 fr

Suzanne
Píseň vyšla na Cohenově debutovém albu Songs of Leonard Cohen (1967). Inspirací mu byla jeho platonická láska k Suzanne Verdal, žena jeho kamaráda. Píseň přezpívala řada dalších umělců, například Joan Baez, Neil Diamond, Peter Gabriel, kapela Genesis nebo Nina Simone.

So Long, Marianne
Píseň pochází rovněž z Cohenova debutového alba. Inspirací mu byla Marianne Ihlen, kterou potkal v 60. letech na řeckém ostrově Hydra. Byla jeho dlouholetou múzou a přítelkyní. Ihlen zemřela letos 29. července. Krátce před její smrtí ji Cohen napsal dopis na rozloučenou, který byl čten na jejím pohřbu. „Marianne, už nastal čas, kdy jsme tak staří, že se naše těla pomalu rozpadají, a myslím, že tě brzy budu následovat. Věz, že jsem tak blízko za tebou, že kdybys natáhla ruku, dotkneš se mé,“ cituje z dopisu britský Telegraph.

Bird on the Wire
Marianne byla Cohenovi inspirací i pro tuto skladbu z alba Songs from the Room (1969). Zajímavostí je, že píseň zná veřejnost také z filmu s Melem Gibsonem a Goldie Hawn Bird on a Wire (1990). Hudbu k filmu skládal slavný Hans Zimmer a píseň si v mnohem rychlejším tempu zahrála také kapela The Neville Brothers.

Famous Blue Raincoat
Píseň se objevila na třetím Cohenově albu Songs of Love and Hate (1971) a vypráví o milostném trojúhelníku. Takřka básnický text začíná slovy: Jsou čtyři hodiny ráno, konec prosince. Píši ti ted', jen abych věděl, jestli je ti lépe (volný překlad z angličtiny - pozn. red.).

Hallelujah
Snad Cohenova nejslavnější píseň vyšla poprvé v roce 1984 na albu Various Position. Tenkrát ji svět šířeji nedocenil. Proslavil ji až v roce 1991 velšský hudebník John Cale, když pozměnil původní text a zrychlil tempo. Tato verze písně zazněla v roce 2001 i ve filmu Shrek. Skladba se dočkala velkého počtu dalších cover verzí.

Petra Holinková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme