Útočníci v Etiopii napadli a okradli skupinu Čechů a Slováků. Místního průvodce zastřelili

Útočníci v Etiopii v pondělí napadli skupinu českých a slovenských turistů. Nejdřív na ně začali házet kameny a po následné hádce postřelili jejich etiopského řidiče, který později zraněním v nemocnici podlehl. Zraněna byla i jedna Slovenka. Útočníci turisty okradli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útočníci v Etiopii napadli a okradli skupinu Čechů a Slováků. Místního průvodce zastřelili.

Útočníci v Etiopii napadli a okradli skupinu Čechů a Slováků. Místního průvodce zastřelili. | Foto: Fotobanka Profimedia

O incidentu informoval server iDnes.cz s odkazem na české ministerstvo zahraničí.

„Ozbrojení lupiči vzali turistům kreditní karty, peníze a další cennosti. Při přepadení došlo ke zranění slovenské občanky. Nikdo z českých turistů nebyl zraněn. Podle našich informací jsou všichni čeští občané, kteří byli v Etiopii přepadeni, zpět v České republice,“ potvrdila Českému rozhlasu mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Napadení nejdřív informovali jen slovenskou ambasádu, která pak upozornila i Prahu. Skupina do Etiopie cestovala se slovenskou cestovní kanceláří.

Tuzemské ministerstvo zahraničí před cestami do země kvůli bezpečnostní situaci varuje. Doporučuje, aby se čeští občané vyhýbali veřejným shromážděním a poslouchali pokyny policistů. V zemi platí od října výjimečný stav.

„Ministerstvo zahraničních věcí upozorňuje na zhoršenou bezpečnostní situaci v zemi a na protesty, které probíhají kolem hlavního města. Na celém území Etiopie byl vyhlášen mimořádný stav. A pokud tedy čeští občané do Etiopie cestují, tak jim doporučujeme, aby velice pečlivě sledovali stávající bezpečnostní situaci, aby se vyhýbali místům s vyšší koncentrací osob a vždy dbali pokynů všech bezpečnostních složek,“ řekla Českému rozhlasu Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva zahraničí.

Etiopská vláda už nechala zadržet přes jedenáct tisíc lidí. Neupřesnila, kolik jich zase propustila. Proti vládě protestuje hlavně etnická skupina Oromů, kterým vadí plány na přerozdělení půdy.

Podle lidskoprávní organizace Human Rights Watch už etiopská armáda zabila přes 400 protestujících Oromů. Vláda číslo zpochybnila.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme