Nový ministr Ludvík sežene pro zdravotnictví víc peněz, doufá lékařská komora. Na změny má ale málo času

Česká lékařská komora si hodně slibuje od nového ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka z ČSSD. Doufá, že sežene víc peněz a bude dobře řídit resort. Zaznělo to na sobotním sjezdu komory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloslav Ludvík vysvětlil financování biologické péče

Miloslav Ludvík vysvětlil financování biologické péče | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Komora vidí velký problém ve stále rostoucích nákladech na léčbu. I přes to, že by se finance ve zdravotnictví měly navyšovat, nebude jich prý v budoucnu dost. Peníze by mohl ale sehnat právě Ludvík.

„My si slibujeme, že přijde někdo, kdo bude u moci pouze jedenáct měsíců, což je možná výhoda i nevýhoda, protože má málo času, na druhou stranu o to víc se bude snažit. O to víc mohou ty věci jít rychle. My si od toho slibujeme, že i on bude schopen, třeba jak je schopen do nemocnice sehnat peníze od zdravotních pojišťoven, že bude schopen sehnat peníze pro resort a bude ho řídit takovým způsobem, že to manažersky zvládne,“ řekl mluvčí České lékařské komory Michal Sojka.

Změny ve vládě: Němečka nahradí ředitel nemocnice Motol Ludvík, Dienstbiera poslanec Chvojka

Číst článek

Lékaři na sjezdu také kritizovali odstupujícího ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD). Komora tvrdí, že je zdravotnictví v personální a ekonomické krizi.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček | Foto: Noemi Fingerlandová

Podle předsedkyně Revizní komise České lékařské komory Jany Vedralové se problémy ještě zhoršily.

„Komora už nemůže garantovat úroveň zdravotní péče. Na to všechno jsme ho upozorňovali a v tomto nekonal. Faktem je, že tenhle problém překračuje možnosti ministra zdravotnictví, chtělo by to celou vládu a upozorňovali jsme na to i ministerského předsedu. A nic se neděje,“ řekla Vedralová.

Podle Němečka vláda většinu požadavků plní. Hájil se i tím, že peníze do zdravotnictví za jeho působení přitékaly třeba navýšením plateb za státní pojištěnce.

Anna Horáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme