Zachraňují životy, zabíjejí ve válkách nebo pozorují velryby. Drony bojují i proti znečištěnému ovzduší

Útoky v Iráku, zemětřesení v Itálii, nebo pozorování velryb v Grónsku. Co mají tyto jevy společného? Technologie, které v nich hrají zásadní roli - drony, vidící svět z ptačí perspektivy. V polských Katovicích nyní sestrojili dron pro boj s dalším protivníkem - znečištěným ovzduším.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dron nesoucí potratové pilulky

Dron nesoucí potratové pilulky | Foto: Mark Godefroy

Jsou v jejich bezprostřední blízkosti a přitom je neruší. Drony, které používají kanadští výzkumníci k pozorování velryb grónských. Ze záznamů pak zjišťují, jaký život velryby žijí, jaké jsou jejich stravovací návyky a vzory jejich chování.

K výzkumu drony využívají také v polských Katovicích, ale zjišťují úplně něco jiného. Polští konstruktéři vyvinuli něco, čemu říkají létající laboratoř a měří s ní znečištění vzduchu.

„Dosud se měření prováděla na malém úseku, který měl pak reprezentovat celou rozsáhlou oblasti. Naneštěstí faktory jako špatné povětrnostní podmínky nebo třeba velké stavby pak výsledky zkreslovaly. S drony můžeme měřit kdekoliv a kdykoliv," pochvaluje si jeden z výzkumníků Adam Hawerla.

Policie táhne do boje proti dronům, za vývoj "antidrona" zaplatí 58 milionů

Číst článek

Speciální zařízení změří koncentraci prachu, oxidu uhličitého nebo oxidu uhelnatého s naprostou přesností.

„Nejprve čidla nasají kouř do příslušných komor. Pak laserové senzory zanalyzují vzorky, mikroprocesor vypočítá výsledky a ty pak odešle na náš server," popisuje technik Marcin Fisior.

Polští vědci věří, že se jim s novou technologií podaří lépe bojovat proti znečistění vzduchu, které mají jedno z největších v Evropě.

Drony pomáhají i při záchranných misích. Naposledy třeba, když střední Itálii zasáhlo zemětřesení, mapovala zařízení šíři škod a také to, zda někde v troskách neuvízli další lidé. Drony se dostanou do špatně přístupných oblastí, kam často jiné technologie nemohou.

V rukou spojenců i nepřátel

Jejich užití ale není pouze záchranné nebo výzkumné. Drony se stávají důležitým nástrojem i při válečných misích.

„Nejprve se kousek od našeho tanku odpálil sebevražedný atentátník v autě a pak na nás začali útočit drony," popisuje irácký voják situaci při dobývání města Mosul, které před dvěma lety obsadili ozbrojenci z Islámského státu.

Drony nepoužívají pouze teroristé, ale třeba i Spojené státy a řada dalších. Nedávno zveřejnilo íránské námořnictvo snímky speciálního bezpilotního hydroplánu, který je vybavený raketami, může přistát na vodní hladině a sloužit třeba i k přepravě výbušnin.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme