Před bankami v Indii čekají statisíce lidí. Vláda kvůli korupci vyměnila nejvyšší bankovky

Statisíce Indů stály v sobotu už třetí den před místními bankami. Chtějí získat hotovost poté, co se vláda kvůli boji s korupcí a daňovými úniky rozhodla nahradit bankovky v hodnotě 500 a 1000 rupií. Ty ale tvoří asi osmdesát procent bankovek, které jsou v Indii v oběhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v indickém Guwahati čekají ve frontě před bankou, aby získali hotovost

Lidé v indickém Guwahati čekají ve frontě před bankou, aby získali hotovost | Zdroj: Reuters

Miliony lidí tak nemají hotovost, protože bankomaty na změnu nebyly připravené. Podle ministra financí jejich úprava ještě nějaký čas potrvá.

V Bombaji si podle agentury Reuters prodejci účtují ve starých bankovkách desetkrát vyšší cenu než v nových. Trhovci v Dillí zase hrozí, že kvůli nedostatku hotovosti zavřou své stánky.

Chaos v ulicích Dillí

Podle Arvinda Kedžrivala, který stojí v čele hlavního města Dillí, kvůli měnové reformě všude panuje chaos. Dlouhodobý kritik předsedy indické vlády Nárendry Módího prohlásil, že kabinet převrací naruby životy chudých a bohatí přitom najdou skuliny, jak nová pravidla obejít.

Indii čeká rozsáhlá stávka odborů. Dotkne se bank, telekomunikací i veřejné dopravy

Číst článek

Další lidé Módího kritizují za to, že se v době reformy vydal na návštěvu do Japonska a projíždí se tam vysokorychlostním vlakem šinkanzen.

Premiér ale na vládním kroku trvá. Z japonského Kóbe vzkázal, že je kvůli odhalení podvodů odhodlaný projít finanční záznamy až do roku 1947, kdy Indie získala nezávislost. Země proto klidně najme i nové úředníky.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme