Špotáková má rekordní osmé vítězství v Atletovi roku

Oštěpařka Barbora Špotáková vyhrála anketu Atlet roku a s osmi triumfy je historickou rekordmankou. Bronzová olympijská medailistka z Ria de Janeiro získala 1685 bodů a na pomyslných stupních vítězů se umístila s tyčkařem Janem Kudličkou (1433) a čtyřstovkařem Pavlem Maslákem (1222).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbora Špotáková vyhrála anketu před tyčkařem Janem Kudličkou a čtvrtkařem Pavlem Maslákem

Barbora Špotáková vyhrála anketu před tyčkařem Janem Kudličkou a čtvrtkařem Pavlem Maslákem | Zdroj: ČTK

Světová rekordmanka Špotáková je jedinou letošní českou atletickou olympijskou medailistkou.

V Riu získala bronz a navázala na zlaté medaile z Pekingu a Londýna. V čele historické tabulky se odpoutala od koulařky Heleny Fibingerové a Železného, kteří anketu vyhráli šestkrát.

„Kdo by to byl kdy řekl. Je to už něco opravdu výjimečného, co tady nikdo nedosáhl. Je to krásný,“ radovala se na vyhlášení Špotáková. „Lidi ocenili olympiádu, i když konkurence byla velká. Znamená to, že se povedl další rok,“ prohlásila.

Úspěchy jsou pro Špotákovou motivací do další práce. Už dříve se nechala slyšet, že by ráda vydržela až do olympijských her v Tokiu. „Rozhodně teď nebudu nafoukaná, že jsem to vyhrála nejvíckrát. Je to ale důkaz, že to má smysl. Že to pořád můžu vyhrát, i v tomhle věku,“ uvedla s úsměvem pětatřicetiletá oštěpařka.

Kudlička má za sebou životní sezonu. Stal se vicemistrem Evropy, překonal český rekord a těsně pod stupni vítězů skončil na olympijských hrách i na halovém mistrovství světa. Maslák se na třetí místo dostal díky tomu, že obhájil titul halového světového šampiona a byl druhý na mistrovství Evropy.

Na čtvrtém místě mezi jednotlivci skončila překážkářka Zuzana Hejnová, až pátý byl trochu překvapivě Vadlejch, který zvítězil v seriálu Diamantová liga.

Juniorem roku byla v sobotu večer v Praze vyhlášena Michaela Hrubá, mistryně světa této věkové kategorie ve skoku vysokém. Objevem roku se stal mílař Filip Sasínek a trenérem roku Jan Železný, mezi jehož oštěpařské svěřence patří vedle Jakuba Vadlejcha také Vítězslav Veselý.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme