Londýnem prošli váleční veteráni. Poprvé za 95 let byla v průvodu i česká skupina

Čeští veteráni se v neděli poprvé zúčastnily hlavní britské vzpomínkové akce na válečné veterány padlé v centru Londýna. V pravé poledne našeho času položila královna Alžběta II. věnec k národnímu památníku Cenotaph na třídě Whitehall. Po ní procházeli pamětníci druhé světové války i pozdějších konfliktů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzpomínkové akce na válečné veterány se v Londýně zúčastní i královna Alžběta II.

Vzpomínkové akce na válečné veterány se v Londýně zúčastní i královna Alžběta II. | Zdroj: Reuters

Po Whitehallu poprvé v 95leté historii akce pochodovali v jedné skupině i čeští zástupci. Čechoslováci, kteří po roce 1948 zůstali v Británii, se průvodu veteránů centrem Londýna účastnili, ale pouze coby jednotlivci.

Postoji FIFA navzdory. Fotbalisté Anglie a Skotska se na zápas vyzdobili vlčími máky. Hrozí jim trest

Číst článek

V posledních letech se malá skupina českých veteránů novodobých zahraničních misí v bývalé Jugoslávii, Iráku nebo Afghánistánu vydala opakovaně do Londýna takříkajíc sbírat zkušenosti. Jménem Československé obce legionářské pak kontaktovali organizátora.

„Už jen to být v davu deseti tisíc lidí. Není to tak jednoduché se do toho pochodu dostat. My jsme se vlastně dostali hned první rok, kdy jsme požádali, takže si myslím, že pro všechny a především pro ty druhoválečné veterány to bude úžasná vzpomínka,“ řekl první místopředseda Československé obce legionářské Jindřich Sitta.

Dárek pro královnu

Vzpomínkové akce se zúčastnil i 90letý veterán z Lanškrouna Josef Švarc, bývalý příslušník československé obrněné brigády. Podle vlastních slov je šťastný, že se do Británie ještě jednou podíval.

V sobotu položil kytici v kapli Westminsterského opatství. Je pro něj obrovský zážitek, že se dopoledne ocitnul v těsné blízkosti Jejího Veličenstva. Alžbětě II. přivezl dárek, který se mu ale nepodařilo předat. Pochodovalo se prý příliš rychle a tak stihl panovnici jen zamávat. Po akci už nebylo možné se ke královně dostat. Švarc ale doufá, že mu pomůže Royal British Legion.

„Mám královnu vyfocenou, když jsme odcházeli. Mám tam i Beneše našeho. Udělal jsem z toho celé album, jak jsme jeli pak do Francie, celou cestu a přehlídku v Praze. A mé album jsem si udělal na kopírce a chci jí ho předat. Ona je stejný ročník. Bylo nám tenkrát osmnáct,“ vzpomínal Josef Švarc.

Panovnice Alžběta II., oblečená celá v černím stejně jako celá královská rodina, položila k památníku Cenotaph věnec z květů vlčích máků vyrobený tradičně v chráněné dílně v londýnské čtvrti Richmond. Poté přítomní drželi dvě minuty ticha, zazněla hudba a dělové salvy, které pálila Královská artilerie z prostoru Horse Guards Parade.

U vzpomínkové akce byli všichni důležití členové královské rodiny, premiérka Mayová i další přední politici. Po zpěvu Oh God, Our Help In Ages Past následoval průvod osmi tisíc válečných veteránů, ale také policisté, hasiči a lidé z britských charitatvních organizací.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme