Ve Vysokých Tatrách zemřel český turista, zřítil se ze skály vysoké 200 metrů

Z výšky 200 metrů se v sobotu ve slovenských Vysokých Tatrách zřítil český turista. K neštěstí došlo v sedle Váhy nedaleko vrcholu Rysy. Oznámila to v neděli na svém webu slovenská Horská záchranná služba. Čech byl na nosítkách přepraven na Popradské pleso, zraněním ale podlehl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rysy - vrcholek na slovenské straně Tater

Rysy - vrcholek na slovenské straně Tater | Foto: Wikipedia Commons

V sobotu po poledni kontaktoval HZS český turista. "Jeho kamarád uklouzl na skále a spadl přibližně 200 metrů do doliny. Po pádu zůstal nehybně ležet na sněhu. Byl při vědomí, ale utrpěl vážné poranění hlavy. Na místo okamžitě vyrazili záchranáři z oblastního střediska HZS z Vysokých Tater," řekl Radiožurnálu Jozef Šuliga ze slovenské Horské záchranné služby.

Kvůli mimořádně nepříznivému počasí nebylo možné nasadit leteckou techniku. O součinnost byli požádáni i záchranáři z oblastního střediska HZS v Slovenském ráji. Turistům se mezitím podařilo dostat kamaráda k chatě pod Rysym.

První skupina záchranářů postiženému na chatě poskytla první pomoc a následně ho připravila na náročný pozemní transport. Zraněný turista byl ve vážném stavu na nosítkách transportován na asi pět kilometrů vzdálené Popradské pleso, kde už čekala posádka rychlé záchranné služby. Turistu se i přes maximální snahu nepodařilo zachránit.

Horská záchranná služba na svém webu varuje, že v Tatrách momentálně vládne velmi nepříznivé počasí se silným větrem, které bude přetrvávat i v průběhu neděle.

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme