Zeman Dienstbierovi děkovat nebude, neudělal nic pozitivního, říká Ovčáček. Jsem rád, oponuje ministr

Prezident Miloš Zeman se rozhodl nepozvat končícího ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) na Pražský hrad, aby mu poděkoval za jeho práci. Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka totiž nic pozitivního pro Českou republiku neudělal. Sám Dienstbier reagoval, že Zeman pouze rozeštvává lidi, a proto je rád, že se s prezidentem nepotká.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka guvernérem ČNB

Prezident Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka guvernérem ČNB | Foto: Filip Jandourek

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v neděli formálně předal prezidentovi Miloši Zemanovi návrhy na výměnu ministrů zdravotnictví a pro lidská práva. Po schůzce v Lánech tiskový mluvčí Hradu Jiří Ovčáček uvedl, že se Zeman sejde se Svatoplukem Němečkem (ČSSD) a poděkuje mu, Jiřího Dienstbiera (ČSSD) ale na Pražském hradě nepřijme.

Dienstbier byl pro voliče nesrozumitelný, Chvojka bude mluvit jednodušeji, prohlásil Sobotka

Číst článek

"Poté přijme kandidáta na ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka. Prezident republiky přijme též kandidáta na ministra pro legislativu Jana Chvojku," uvedl Ovčáček.

Prezident tak podle tiskové zprávy vynechá odstupujícího ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera, kterého několikrát kritizoval. To mluvčí Ovčáček potvrdil i na doplňující dotaz Zpravodajského webu Českého rozhlasu.

"Všichni, se kterými se pan prezident setká, jsou uvedeni v tiskové zprávě," napsal v sms zprávě.

Nevadí, říká Dienstbier

Důvodem je podle Ovčáčka to, že Dienstbier pro Českou republiku nevykonal nic pozitivního. "(Pan prezident) se setkává s těmi odcházejícími ministry, kteří pro tuto zemi něco pozitivního vykonali," doplnil mluvčí.

Dienstbier na dotaz Českého rozhlasu uvedl, že ho rozhodnutí prezidenta Zemana nemrzí. „Jsem rád. Nevidím žádný důvod scházet se s Milošem Zemanem. Víte, rozdíl mezi mnou a ním je v tom, že já jsem se pral za práva všech lidí v České republice, zatímco on jen šíří nenávist, rozděluje národ, chová se sprostě a neumí se za to ani pořádně omluvit. Proto nemám žádný zájem se s takovým člověkem scházet, protože si myslím, že je to on, kdo škodí České republice,“ řekl a zároveň dodal, že si nechce kazit poslední dny ve funkci.

Hrad počítá s jmenováním nových ministrů do konce listopadu.

Sobotka po schůzce s prezidentem v Lánech zopakoval, že se chystá ke schůzkám s ostatními ministry. Potom plánuje setkání s vicepremiéry za hnutí ANO a KDU-ČSL. Chce, aby vláda byla plně funkční až do konce svého mandátu.

ČTK, pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme