Polsko otevře hrob prezidenta Kaczyńského i jeho manželky. Chce definitivně objasnit tragédii u Smoleńsku

Polské úřady se rozhodly definitivně objasnit smrt prezidenta Lecha Kaczyńského a dalších čelních představitelů Polské republiky, kteří zemřeli v roce 2010 při havárii letadla u Smoleńsku. Proto exhumují těla všech obětí, která nebyla zpopelněna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trosky polského letadla po havárii u Smolenska

Trosky polského letadla po havárii u Smolenska

Exhumovat budou také těla prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky, kteří jsou pohřbeni u polského královského hradu Wawel v Krakově.

Současná vláda se totiž stále vážně zabývá teorií, že za pád letadla může spiknutí tehdejší vlády premiéra Donalda Tuska a Ruska. Podle této teorie na palubě letadla vybuchla bomba.

Před pěti lety havarovali polští piloti u Smolenska i kvůli tlaku nadřízených

Číst článek

„Vyjasnění té tragédie je klíčové pro bezpečnost Polska a bezpečnost Evropy. Víme jistě, že to nebylo důsledkem chyby pilotů,“ řekl nedávno ministr obrany Antonio Macierewicz.

Otevřený dopis prezidentu Dudovi

Dosavadní oficiální vyšetřování ale tvrdí opak. Pád letadla podle vyšetřovatelů způsobila chyba pilotů. Ti údajně nebyli na přistání v tak špatném počasí náležitě vyškoleni.

Vyšetřovatelé plánují exhumovat těla 83 z 96 obětí. Mnoha rodinám se ale postup úřadů nelíbí. Sedmnáct z nich dokonce poslalo otevřený dopis polskému prezidentovi Andrzeji Dudovi, ve kterém požadují zrušení exhumace. Sedm rodin podalo stížnost generální prokuratuře. Je ale velmi nepravděpodobné, že by exhumaci zrušila. Poté mohou pozůstalí ještě podat žalobu k soudu, ale pravděpodobně ani ta neuspěje.

Úřady nezveřejnily, kdy přesně budou tělo prezidenta exhumovat. Mohlo by to být už v neděli večer nebo v noci. Vyšetřovatelé totiž nechtějí omezit turisty ve Wawelu a nestojí ani o pozornost médií. Proto novináři už nyní hlídkují u krakovského královského hradu.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme