Reprezentanti v severské kombinaci cestují za přípravou do Finska. Čas na srandu tam nebude, tuší

Na českých horách už je sice solidní vrstva sněhu, na běžky to ale zatím není. Profesionálové proto v listopadu každoročně vyrážejí na sever. Do finského Rovaniemi v pondělí odletí čeští reprezentanti v severské kombinaci. Už v neděli v areálu liberecké Dukly naložili skokanské i běžecké lyže do aut, kterými se do Finska vydávají s jednodenním předstihem trenéři a servismani.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sdruženář Tomáš Portyk

Sdruženář Tomáš Portyk | Foto: Fotobanka Profimedia

Protože by bylo velkou chybou cestovat za polární kruh nalehko, čeští sdruženáři si přivstali a až po střechu naložili mikrobus, s nímž se část výpravy vydává do dva a půl tisíce kilometrů vzdáleného Rovaniemi.

Už nedělní ráno si pro ni přichystalo mrazivé počasí, a tak by nemusel být po příjezdu do Finska teplotní šok tak velký.

„Teď tam bylo asi minus patnáct. Už je tam opravdová zima,“ ví reprezentační trenér Vladimír Šmíd, co jeho tým čeká. Kromě mrazu taky tma, protože v Laponsku, kde lišky dávají dobrou noc, si přes den užije světla jen několik hodin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Budeme víceméně jen trénovat a měsíc uteče docela rychle. Pak už jsou závody a všechno běží za sebou, říkal Tomáš Portyk před odjezdem do Finska

Kupříkladu mezi povinnou tréninkovou výbavu patří i čelovka. A Tomáš Portyk vysvětluje, jak bude zahánět zimní chmury po večerech.

„Vzal jsem si playstationa, tak tam budeme hrát. Ale času tam na srandy taky tolik nebude. Budeme víceméně jen trénovat a měsíc uteče docela rychle. Pak už jsou závody a všechno běží za sebou,“ uvědomuje si nejlepší český sdruženář minulé sezony Světového poháru, co je prioritou soustředění ve Finsku.

Jako první je na řadě dřít, makat a vyladit formu na blížící se start nového ročníku, ve kterém má Portykovo jméno figurovat ve výsledkových listinách zase výš.

„Mistrovství světa bude největší vrchol, ale chtěl bych i ve Světovém poháru zase konečně nakukovat do top desítky. Rád bych vpředu skončil do třetího místa,“ netají své ambice Portyk.

Zájem o severskou kombinaci upadá

Jedině tak může dát vědět o severské kombinaci a vrátit tenhle sport do povědomí fanoušků, protože v posledních letech to v případě českých závodníků nebyla žádná sláva. Juniorský mistr světa Portyk je proto v bílé stopě českým pokladem a nadějí zároveň.

„Byl bych rád, kdyby byla kombinace víc sledovaná, lidi o ni měli větší zájem a celkově nás víc podpořili. Teď je v úpadku, na mrtvém bodě. Doufám, že se to zlepší. Musíme zajíždět dobré výsledky ve Světovém poháru a lidé to pak, myslím si, začnou vnímat,“ tvrdí Portyk.

První šanci bude mít spolu se svými reprezentačními kolegy za necelé dva týdny, kdy ve finské Ruce začne Světový pohár.

David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme