Sobotka chce schůzkami s ministry odvrátit pozornost od ČSSD, tvrdí Babiš

Předseda hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš nepovažuje schůzky premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky s ministry za bilancování, ale za odvracení pozornosti od vnitřních problémů sociální demokracie. Babiš v pondělí novinářům řekl, že ho mrzí, že Sobotka do toho jeho hnutí zatahuje. Premiér v pondělí zahájí rozhovory se členy kabinetu schůzkou s ministrem dopravy Danem Ťokem za hnutí ANO, kterého v závěru minulého týdne ČSSD silně kritizovala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ministerstva dopravy

Tisková konference ministerstva dopravy | Foto: Martin Svozílek

Premiér Bohuslav Sobotka zdůvodňuje schůzky se členy vlády snahou o větší dynamiku kabinetu v posledním roce před volbami.

Sobotnímu Právu řekl, že by uvažoval o výměně Dana Ťoka, kdyby mohl dělat revizi i u členů vlády z ANO a KDU-ČSL. „Máme pocit, že tato aktivita má odvrátit pozornost od problémů, které jsou uvnitř ČSSD," řekl v pondělí na ministerstvu dopravy novinářům Andrej Babiš.

Premiér Sobotka v pátek oznámil, že navrhne výměnu v čele dvou resortů ČSSD. Nahradí ministra zdravotnictví a ministra pro lidská práva. Babiš v pondělí uvedl, že noví navrhovaní šéfové resortů Miloslav Ludvík a Jan Chvojka (oba ČSSD) mají Sobotkovi pomoci „koupit si“ některé regiony.

„Já jako předseda hnutí ANO si takhle nekupuji přízeň krajských organizací, my jsme nominovali ministry podle odbornosti a hodnotíme je podle práce, ne podle výsledků krajských voleb nebo nálady v hnutí," řekl Babiš.

Aktuální vláda je úspěšná, míní Babiš. Po volbách očekával zlepšení atmosféry v kabinetu, ale Sobotka podle něj nyní pracuje na opaku. „Mrzí mě, že nás do nich (problémů ČSSD) zatahuje. Marketingové akci pana premiéra vlastně rozumím, ale ta komunikace je velice nestandardní, minimálně bych čekal, že mě bude informovat, že bude si zvát naše ministry," řekl šéf hnutí ANO.

Ťok neví, zda je jeho schůzka s premiérem na programu jako první kvůli tomu, že by s ním byl Sobotka nejvíc nespokojený. „Já se na to pana premiéra na rovinu zeptám. Já jsem to pochopil tak, že úspěch na tomto ministerstvu není z hlediska voleb (pro ČSSD) dobrý," řekl Ťok.

Ťok hájí svou práci mimo jiné rekordními investicemi do výstavby silnic. Ministerstvo podle něj zvládá čerpat evropské dotace nebo převedlo nádraží z Českých drah na správu železnic.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme