Pamětní mince se speciálním kompasem Járy Cimrmana vyráží na cestu kolem světa

14. listopad 2016

Když se Jára Cimrman vracel ze severního pólu, používat pro orientaci speciální kompas, který pro tuto příležitost vynalezl. A právě tento kompas zdobí jednu stranu pamětní mince, kterou Divadlo Járy Cimrmana společně s Radiožurnálem vydaly k 50. sezóně souboru.

Pomocí hráčů tzv. geocachingu by tři mince měly objet celý svět. Jejich cesta začala v budově Divadla Járy Cimrmana na pražském Žižkově.

„Tak ať ta mince krásně cestuje, ať se má dobře!“ Takto člen Divadla Járy Cimrmana Václav Kotek a geocacher Aleš Tvrdek pokřtili tři výroční mince. Tzv. geocoiny teď geocacheři uloží do vybraných schránek a odtud pak mince poputují kolem celého světa.

Cimrmanova mince

„Mince poputuje z budovy Divadla Járy Cimrmana do budovy Českého rozhlasu, ale kolem světa,“ říká Aleš Tvrdek. A jak tedy mince budou cestovat? To vysvětluje další z organizátorů Zdeněk Hájek: „Kdo ji nalezne, vyzvedne ji, napíše, že si ji vzal, jede někam dál a tam ji zase uloží – buď do cache, nebo ji může předat kamarádovi.“

Spojení Járy Cimrmana a geocachingu není náhodné. Podle zástupců České asociace geocachingu je totiž právě největší český génius praotcem této činnosti – i když ji původně založil s jiným záměrem.

Jak dlouho budou mince do Českého rozhlasu putovat a jestli vůbec dorazí, není vůbec jisté. Podle Václava Kotka by se ale Cimrmanovi tento nápad velmi líbil, protože byl sám světoběžníkem.

autoři: vok , jpr
Spustit audio