Hejtmanem Královéhradeckého kraje se stal Štěpán z ČSSD. Koalici tvoří pět stran

Novým hejtmanem Královéhradeckého kraje se stal Jiří Štěpán z ČSSD. Zastupitelé ho zvolili na pondělním ustavujícím zasedání. Proděkan Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové tak v čele kraje nahradí sociálního demokrata Lubomíra France. Koalici po krajských volbách utvořilo pět stran.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hejtmanem se v Královéhradeckém kraji nejspíš stane Jiří Štěpán z ČSSD

Hejtmanem se v Královéhradeckém kraji nejspíš stane Jiří Štěpán z ČSSD | Foto: Český rozhlas

Královéhradecký kraj povede ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09.

Koalice má v 45členném zastupitelstvu celkem 24 mandátů. Vítězné hnutí ANO nakonec skončilo společně se třemi dalšími subjekty v opozici, přestože v kraji s výrazným náskokem zvítězilo a v zastupitelstvu získalo 13 křesel. Druhá ČSSD má 6 mandátů.

Předběžná dohoda o koalici pěti stran vznikla už zhruba pět hodin po uzavření volebních místností a Královéhradecký kraj byl první, kde se nová koalice začala po volbách rýsovat.

Hejtman Jiří Štěpán před časem ujistil, že spolupráce bude možná i přesto, že v krajské vládě usednou pravicové i levicové strany.

„Vedle určitých programových shod najdeme i určité rozpory. Na druhou stranu všechna uskupení mají program a jsou to zavedené politické subjekty. Máme jeden společný zájem, a tím je Královéhradecký kraj,“ uvedl Štěpán.

Hnutí ANO již dříve označilo koalici za podvod na voliče.

Zastupitelstvo a rada - vedení Královéhradeckého kraje | Foto: ČTK

ČRo, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme