8711 dní, 1 hodina, 12 minut a 25 sekund. V Íránu odpočítávají pád Izraele

Obří obrazovka, která na sekundy přesně věští pád arcinepřítele. I tak může vypadat oficiální propaganda, jak dokládá snímek z íránského města Mašhad. Odpočítávadlo, na němž se blíží digitální konec Izraele, inspirovala slova ajatolláha Chameneího.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Digitální tabule stojí v jedné z nejrušnějších ulic Mašhadu.

Digitální tabule stojí v jedné z nejrušnějších ulic Mašhadu. | Foto: Repro Rohullah Yacobi/Twitter

Neortodoxní billboard zaznamenal díky snímku, který koluje na Twitteru, španělský El País. V okamžiku, kdy byl digitální odpočet vyfocen, dopřávala obrazovka Izraeli už jen necelých 24 let života – přesněji 8711 dní, 1 hodinu, 12 minut a 25 sekund.

Digitální tabule stojí v jedné z nejrušnějších ulic Mašhadu a čas židovskému státu krájí z rozhodnutí místostarosty Vahída Jalilího. Toho k nápadu inspiroval loňský projev ajatolláha Alího Chameneího.

Íránci udeřili na salony krásy: 24 zadržených kvůli ‚dekadentní kultuře nahoty‘

Číst článek

„Po jaderné dohodě (mezi Teheránem a Washingtonem – pozn. red.) řekli sionisté v okupované Palestině, že si dalších 25 let nemusí s Íránem dělat starosti. Dá-li Bůh, za 25 let už v regionu nic jako sionistický režim nebude,“ prohlásil tehdy nejvyšší duchovní vůdce Íránu.

Ajatolláhova slova zvítězila jako nejpopulárnější Chameneího výrok – a to, že se hlasovalo pouze na webových stránkách Chameneího úřadu, místostarostu Jalilího neodradilo. Rok poté nechal ve druhém největším městě Íránu vztyčit billboard, jímž doslovnou interpretaci oněch 25 let zvěčnil.

Početní návštěvníci Mašhadu, kteří přijíždějí na pouť za tamními sakrálními památkami, tak mohou spolu s obrazovkou počítat, kolik času zbývá do pádu jejich největšího nepřítele. Tedy aspoň slovy íránského státního aparátu, který se „sionistickým uzurpátorským režimem“ přeťal diplomatické vztahy už v roce 1979, neprodleně po vítězství islámské revoluce.

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme