Česku hrozí od úterního odpoledne ledovka, varují meteorologové

Česko od úterního odpoledne možná pokryje ledovka. Místy bude na silnicích a chodnících i v noci na středu a ve středu ráno. Na východě republiky by měli lidé s ledovkou počítat až do středečního odpoledne, varují meteorologové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ledovka

Ledovka | Foto: Filip Jandourek

Přes Česko bude v úterý přecházet od severozápadu déšť nebo déšť se sněhem, který bude odpoledne a večer na komunikacích namrzat.

Řidiči i chodci by si proto měli dát pozor na ledovku. Na Moravě a ve Slezsku bude večer zpočátku i sněžit.

„Mrznoucí déšť s tvorbou ledovky očekáváme místy i v noci na středu a ve středu ráno, zejména v severovýchodní polovině území. Na východě území může tvorba ledovky pokračovat do středečních odpoledních hodin," doplnili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu.

Nebezpečí ledovky hrozí od úterních 18 hodin do středečních 15 hodin pro většinu okresů Jihomoravského kraje a pro Zlínský kraj. Pro ostatní regiony vydali meteorologové výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí, přičemž pro Karlovarský a Ústecký kraj platí od úterních 12 hodin do půlnoci.

Zelená vlna spouští nové call centrum. Nabídne rychlejší a častější dopravní zpravodajství

Číst článek

Praha, Středočeský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký kraj a Vysočina s ledovkou mají počítat od úterních 15 hodin do středečních 9 hodin a Olomoucký a Moravskoslezský kraj do středečního poledne.

Vzhledem k tomu, že chodníky i vozovky budou místy kluzké, měli by tomu lidé přizpůsobit nejen jízdu v autech, ale i chůzi. Při déletrvajícím dešti a následné tvorbě ledovky na stromech nebo elektrickém vedení navíc hrozí, že se budou lámat větve a stromy. Pravděpodobné jsou i výpadky v dodávce elektřiny.

Počasí v úterý a ve středu

V úterý bude nejprve polojasno nebo oblačno. Ojediněle se objeví mrznoucí mlhy. Od severozápadu se pak postupně začnou objevovat mraky a může být až zataženo. Večer bude na většině území padat déšť se sněhem. Nejvyšší denní teploty budou -1 až +3 °C. V noci z úterý na středu pak bude teploty +2 až -2 °C.

Ve středu bude oblačno až zataženo, na většině území občasný déšť. Na Moravě, na severu a východě Čech v noci a ráno místy mrznoucí déšť nebo déšť se sněhem. Nejvyšší denní teploty budou 1 až 9 °C.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme