Chebské muzeum vystavuje historické hodiny. Expozice se jmenuje Krása času

14. listopad 2016

Muzeum v Chebu připravilo v závěru roku výstavu nazvanou Krása času. Návštěvníkům představuje kolekci více než tří desítek nejcennějších a nejlépe dochovaných hodin z muzejní sbírky. Nejstarší exponáty pocházejí z druhé poloviny 18. století.

Na výstavě jsou umístěny ve vitrínách, na zdech a starožitném nábytku především sloupkové hodiny. Většinou empírové anebo klasicistní.

V první části výstavy jsou zase hodiny venkovské, které jsou charakteristické jednoduchou stavbou. Na jednom z exponátů přitom zájemci najdou výjev z venkovské tancovačky, který je s ohledem na vyobrazené kroje, pro historiky opravdu mimořádný.

„My jsme nechtěli ten prostor příliš zaplnit, aby si návštěvník mohl vychutnat krásu jednotlivých hodin. Snažili jsme se zvolit přiměřený počet hodinových strojů, aby výstava nepůsobila kýčovitě,“ říká kurátorka Alena Koudelková.

Kompletní sbírka hodin chebského muzea čítá 150 strojků. V představené kolekci si kurátorka nejvíce cení nenápadného strojku, který je umístěn v popředí výstavy v jedné ze skleněných vitrín.

Nejstarší hodiny pochází z první poloviny 18. století

„Vůbec nejstarší hodiny naší muzejní sbírky jsou datovány k roku 1740. Byly vyrobeny v Londýně. Původně to byly hodiny skříňkové, bohužel dřevěná skříňka se do dnešních dnů nedochovala. Návštěvníci proto mohou vidět pouze mosazný ciferník s mechanickým strojem,“ doplňuje Koudelková.

V doprovodných textech se návštěvníci seznámí s nejznámějšími řemeslníky, kteří se na Chebsku věnovali hodinářskému umění. Připravený je seznam nejstarších hodin v Chebu a stručná historie měření času v Čechách, v Evropě a v dalších částech světa.

Výstava s názvem Krása času je otevřena až do Nového roku, pak bude kvůli uzavření muzea přerušena. Pokračovat bude zase od 8. dubna do 4. června 2017.

autor: zdt
Spustit audio