Hřbitov na Zelené hoře bude připomínat jediný hrob. Tisícovku dalších musí úřady přestěhovat

Hřbitov na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou bude příští rok připomínat už jen jeden hrob. Ostatních zhruba tisíc nechalo město přesunout. Přislíbilo to už v roce 1994, kdy se Zelená hora dostala na seznam světového dědictví UNESCO. Hřbitov tam totiž původně nebyl. Zbývá ještě vymístit posledních pár hrobů a někteří pozůstalí berou celou záležitost s povděkem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hřbitov na Zelené hoře bude připomínat jediný hrob. Tisícovku dalších musí úřady přestěhovat

Hřbitov na Zelené hoře bude připomínat jediný hrob. Tisícovku dalších musí úřady přestěhovat | Foto: Andrea Kratochvílová

„Začalo se asi v roce 1997. Dvě řady přestěhovali na nový hřbitov, aby mohli začít s opravami,“ vzpomíná majitel jednoho z vymístěných hrobů Jaroslav Krška.

Na hřbitově na Zelené hoře měl pochované prarodiče a bratra. Jejich hrob byl mezi prvními, které se musely vymístit.

„Zpočátku dělali lidé strašně zle, protože se jim to vůbec nelíbilo. Psali i petice. Já jsem byl pro. Nebyli tam žádné uličky, skákalo se tam po hrobech. Byla to hrůza,“ popisuje Krška.

Když se na Zelné hoře projdeme kolem kostela svatého Jana Nepomuckého, tak většina hrobů ze zhruba tisícovky už je vymístěná. Zůstaly tu jen obrysy a případně trocha hlíny, která připomíná, že tu kdysi nějaký hroby byl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hřbitov na Zelené hoře bude připomínat jediný hrob. Tisícovku dalších musí úřady přestěhovat. Natáčela Andrea Kratochvílová

„Pohřebiště nám končí 31. prosince. Do té doby by měly být odstraněna všechna hrobová zařízení,“ doplňuje ředitel správy městských hřbitovů Petr Gabriel.

Přesun hrobů zařizuje žďárská radnice. Podle Miroslava Dvořáka z komunálního odboru obesílali v posledních letech majitele a na stěhování je upozorňovali. Pozůstalí mají několik možností, jak s ostatky naložit.

„Mohou si pronajmout kopaný hrob a ostatky tam přenést. Nebo je nechat zpopelnit a pronajmout si třeba kolumbárium,“ vyjmenovává Dvořák.

Na jaře by měl na Zelené hoře zůstat jen hrob Matěje Josefa Sychry, který se podílel na záchraně kostela svatého Jana Nepomuckého.

Hřbitov na Zelené hoře bude připomínat jediný hrob. Tisícovku dalších musí úřady přestěhovat | Foto: Andrea Kratochvílová

Andrea Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme