V Polsku začínají exhumace obětí havárie u Smolenska. Zbytečné otevírání nezhojených ran, tvrdí příbuzní

V Krakově začne v pondělí odpoledne exhumace polského prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky. Vyšetřovatelé budou znovu zkoumat tělesné ostatky obětí letecké havárie u Smolenska, při které v roce 2010 zemřela skoro stovka nejvyšších polských politiků a vojenských velitelů. Podle současné polské vlády totiž nebyla řádně vyšetřená a je prý možné, že se letadlo stalo terčem ruského útoku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místo letecké tragédie u Smolenska

Místo letecké tragédie u Smolenska | Foto: Telewizja Polska, S. A.

Malebný královský hrad Wawel je zatím otevřený. Proudí do něj turisté a jenom přítomnost televizních a rozhlasových přenosových aut naznačuje, že se schyluje k něčemu nezvyklému. Úderem 17. hodiny se ale brány Wawelu uzavřou.

V kryptě katedrály posvátné pro polský národ začne pochmurná série exhumací 83 těl obětí smolenské tragédie. Bude to trvat celé měsíce a jako první přijdou na řadu ostatky prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Krakově začne exhumace polského prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky. Podle současné vlády nebyla havárie u Smolenska řádně vyšetřená

„Od dávných dob se v mnoha podobných případech, kdy existovaly nějaké pochybnosti, dělaly exhumace. Je to kvůli tomu, aby se našlo co nejvíc důkazů a došli jsme k pravdě,“ vysvětluje polský prezident Andrzej Duda.

Pro ministra obrany Antoniho Macierewicze je nové vyšetření smolenské tragédie věcí národní obrany a cti: „Objasnění té tragédie je klíčové pro bezpečnost Polska a bezpečnosti Evropy. Víme jistě, že to nebylo důsledkem chyby pilotů.“

Jenže dosavadní oficiální vyšetřování mluví jasně - za havárii u Smolenska mohli právě piloti, kteří se snažili přistát ve špatném počasí, a ruští navigátoři, kteří jim to dovolili.

Pro Paní Izabellu Skapskou, která u Smolenska ztratila otce, je to nesmírně bolestné otevírání nezhojených ran.

„Nejhorší na tom je, že prokuratura mluví takovým čistě právním jazykem. Říkají, že se celé vyšetřování musí zopakovat a vyšetřovatelé musejí prozkoumat tři důkazy. První je vrak letadla a ten leží někde u Smolenska, druhý jsou černé skříňky a ty jsou v Moskvě. Nám zbývá jen třetí důkaz a tím jsou těla,“ uvádí s tím, že to je barbarství.

Chtěla bych vědět, co je v rakvi, říká k exhumaci obětí ze Smolenska vdova po generálovi

Číst článek

„Odporuje to pravidlům západní civilizace. Člověku pohřbenému do hrobu náleží úcta a využívání jeho těla je nepřípustné,“ vysvětluje.

Podobně jako paní Izabella mluví blízcí 17 jiných obětí. Jsou ale v menšině a čelí obvinění, že tím sledují nějaké politické cíle.

„Už v červenci roku 2010 navrhovala parlamentní vyšetřovací komise exhumace. A už tenkrát jsem také říkala, že s něčím takovým nebudeme nikdy souhlasit. A dnes se znovu snažíme jenom vysvětlit, jaký to pro nás bude strašný zážitek. A oni nás obviňují, že to politizujeme. Bylo to tak tenkrát a je to tady zas,“ dodává paní Izabella.

Podle nedávného průzkumu agentury SW Research pro týdeník Newsweek považuje exhumace za zbytečné asi 70 procent Poláků, souhlasí s nimi jen deset procent. Ale to na rozhodnutí prokuratury nemá žádný vliv.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme