Muzeum světového fotbalu funguje teprve devět měsíců a FIFA už chystá jeho uzavření. Jasno bude v lednu

Mezinárodní fotbalová federace FIFA se chystá zavřít Muzeum světového fotbalu, které bylo ve Švýcarsku otevřeno teprve před devíti měsíci. Investice za zhruba 142 milionů dolarů totiž už teď vykazuje ztrátu kolem třicet milionů dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muzeum světového fotbalu v Curychu

Muzeum světového fotbalu v Curychu | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Budova, o kterou se zasadil bývalý předseda Sepp Blatter, posléze potrestaný za neetické chování zákazem působení ve fotbale na šest let, stojí v srdci Curychu na třech tisících metrech čtverečních.

Běžné vstupné do třípatrového muzea stojí 24 švýcarských franků, ale i tak je to levnější způsob, jak se do budovy dostat. Její další část totiž pronajímá FIFA jako luxusní byty s výhledem na Alpy až za osm tisíc dolarů měsíčně. Předpoklad byl, že ročně muzejní prostory navštíví kolem 250 tisíc lidí, jenže skutečnost se nyní blíží k polovině.

Přehrát

00:00 / 00:00

Od otevření Muzea světového fotbalu v Curychu uplynulo teprve devět měsíců, ale už se mluví o jeho zavření

Kromě prohlídky nejrůznějších expozic, ve kterých naleznete i fotky dvou Čechů - a to držitele Zlatého míče Josefa Masopusta a brankáře Petra Čecha - můžete v muzeu zajít také do knihovny, sportbaru, restaurace nebo kina.

„Světový fotbal tu představujeme s hravostí a emocemi. Prohlédnete si u nás spoustu dobových předmětů i filmů, máme tu 16 obrazovek, 15 interaktivních stanic i speciální muzejní aplikaci. To všechno je kombinace informací z historie, hravých věcí a reálných předmětů z dějin světových šampionátů. A pochopitelně tu uvidíte i obě trofeje - mistra světa v mužské i ženské kategorii,“ uvedl ještě před otevřením tehdejší ředitel Stefan Jost.

První spekulace o zavření muzea přišly koncem října, tedy v době, kdy právě Jost na tomto postu skončil kvůli rozdílným pohledům na řízení. Na jeho místo v listopadu nastoupil bývalý kapitán chorvatské reprezentace Zvonimir Boban, který měl se svým týmem najít nové, inovativní řešení, které by projekt sloužící propagaci fotbalu zachránilo.

Muzeum světového fotbalu - něco pro filatelisty | Foto: Jan Kaliba

Jenže právě Boban měl ve čtvrtek zaměstnancům oznámit, že FIFA je rozhodnuta muzeum zavřít. Jestli se to potvrdí, nebo vyvrátí, bude jasno nejpozději po lednovém kongresu.

Jakub Kanta, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme