První telefonát na trase Putin - Trump. Dohodli se na spolupráci a společném boji s terorismem

Poprvé od svého zvolení americkým prezidentem telefonoval Donald Trump s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, oznámil Kreml. Vyslovili se pro aktivní spolupráci s cílem normalizovat vzájemné vztahy obou zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump

Donald Trump | Zdroj: Reuters

Oba státníci se věnovali také situaci v Sýrii. Shodli se, že je nutné spojit síly v boji s extremismem a mezinárodním terorismem, citovala z prohlášení Kremlu agentura TASS.

Putin také řekl, že chce s novou americkou vládou vést „partnerský dialog“. Dohodli se, že budou v telefonických kontaktech pokračovat a v budoucnu uspořádají i osobní schůzku.

Se štábem Trumpa jsme byli ve spojení, přiznalo Rusko. Američané kontakt dosud odmítali

Číst článek

„Ruský vůdce znovu svému partnerovi blahopřál k vítězství v prezidentských volbách, popřál mu úspěchy v realizaci volebního programu a zdůraznil připravenost navázat partnerský dialog s novou vládou na zásadách rovnoprávnosti, vzájemné úcty a nevměšování do vnitřních záležitostí,“ řekl podle Kremlu Putin svému budoucímu americkému protějšku v prvním přímém kontaktu od prezidentských voleb.

Trumpův tým zatím o rozhovoru s ruským prezidentem neinformoval. Během prezidentské kampaně byl miliardář několikrát obviňován ze sympatií k Putinovi, o kterém mluvil jako o schopném státníkovi převyšujícím ostatní. Trump také odmítal tvrzení amerických tajných služeb, že za útoky hackerů na servery demokratů stojí Moskva, která chce tímto způsobem ovlivnit volby.

Kreml původně tvrdil, že se s Trumpem spojit nemohou

„Putin a Trump se v besedě shodli nejen na hodnocení nynějšího krajně neuspokojivého vztahu rusko-amerických vztahů, ale vyslovili se i pro společnou práci směřující k jejich normalizaci a ke konstruktivní spolupráci v co nejširším okruhu otázek. Zdůraznili zejména význam vytvoření nového základu dvoustranných styků cestou rozvoje jejich obchodní a hospodářské součásti,“ uvedl Kreml.

Věrný spojenec a rázný kritik establishmentu. Kdo jsou noví Trumpovi muži Priebus a Bannon?

Číst článek

Za společného „nepřítele číslo jedna“ oba státníci podle tiskové zprávy označili mezinárodní terorismus a extremismus.

Příští rok uplyne 210 let od navázání diplomatických vztahů mezi Ruskem a USA. Toto výročí by se podle kremelské tiskové služby mělo stát podnětem k návratu k pragmatickým a vzájemně výhodným vztahům. Podle Kremlu to bude mít pozitivní vliv na celosvětovou bezpečnost a stabilitu.

Ještě před uveřejněním společného telefonátu citovala agentura TASS kremelského mluvčího Dmitrije Peskova, podle kterého se Kreml s Trumpem zatím nespojil, protože kontakt bude možný až po lednové inauguraci.

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme