Ruská stíhačka havarovala při pokusu o přistání na letadlové lodi. Pilot se katapultoval

Ve Středozemním moři spadl ruský stíhací letoun MiG 29 při pokusu o přistání na palubě letadlové lodi Admirál Kuzněcov. Pilotovi se nic nestalo, před nehodou se úspěšně katapultoval, informovala agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo obrany.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský válečný letoun vstoupil do tureckého vzdušného prostoru v sobotu u města Yayladagi a dvě turecké stíhačky F-16 ho přinutily k návratu do syrského prostoru.

Ruský válečný letoun vstoupil do tureckého vzdušného prostoru v sobotu u města Yayladagi a dvě turecké stíhačky F-16 ho přinutily k návratu do syrského prostoru. | Foto: Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Podle ministerstva obrany byl letoun na cvičné misi a havárii způsobila nehoda. MiG 29 havaroval několik kilometrů před jedinou ruskou letadlovou lodí. „Pilotovo zdraví nic neohrožuje, je připraven k plnění dalších úkolů,“ citoval TASS armádní komuniké. Není jasné, co havárii způsobilo. Letecké operace ale přerušeny nebyly.

Ruská letadlová loď Admirál Kuzněcov od začátku listopadu operuje ve východním Středomoří, u syrského pobřeží. Bojovou skupinu společně s letadlovou lodí tvoří doprovodná plavidla Petr Veliký, Severomorsk a Viceadmirál Kulakov.

Americké stíhačky se srazily nad Tichým oceánem. Jeden z pilotů se musel katapultovat

Číst článek

Minulý týden oznámila ruská agentura Interfax, že už několik dní nad Sýrií přelétávají letouny z letadlové lodi Admirál Kuzněcov. Ty údajně mapují území a připravují útoky.

Jediná ruská letadlová loď, spuštěná na vodu v roce 1985, je podle západních vojenských expertů zastaralá, neodpovídá technickým řešením a je pro bojové operace nevyhovující. Admirál Kuzněcov je jedinou lodí této třídy, protože sesterská loď Varjag nebyla nikdy dokončena a byla prodána do Číny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme