Evropou se šíří ptačí chřipka. Dánové ničí vejce a schovávají slepice

Polsko, Maďarsko, Německo a další evropské země trápí těžká mutace ptačí chřipky. Dánsko už kvůli tomu farmářům nařídilo držet drůbež s výjimkou kachen a husí uvnitř. Nemoc totiž objevili u divokých ptáků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tabule v německém městě Grumby, která příchozí varuje před výskytem ptačí chřipky.

Tabule v německém městě Grumby, která příchozí varuje před výskytem ptačí chřipky. | Zdroj: Reuters

Koncem minulého týdne zaznamenaly dánské úřady pouze dva prokázané případy ptačí chřipky. I přesto jsou přesvědčené, že nemoc se týká celého Dánska. „Jsme si jistí, že ptačí chřipka se už rozšířila po celé zemi. Je jen otázkou času, kdy dostaneme další zprávy,“ citoval dánsky portál The Local mluvčího dánské potravinářské a veterinární správy Stiga Mellergaarda. Ten zároveň označil situaci za velmi vážnou.

Dánští farmáři už minulý týden zničili 250 tisíc vajec z Německa, ve kterých se našel vysoce patogenní virus H5N8, informovala o tom agentura Reuters. Podobná opatření týkající se drůbeže jako v Dánsku teď zvažují i v Německu. Tamní ministr zemědělství se o postupu chce poradit s kolegy z Polska, Nizozemska a zmiňovaného Dánska.

Měsíc před Vánocemi může mít ptačí chřipka i vážné ekonomické dopady na evropské farmáře. Během svátků totiž stoupá poptávka po kachnách a husách v Německu a po foie gras ve Francii. Místní specialita se vyrábí rovněž z jater husí a kachen.

Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme