V Rusku zatkli ministra kvůli podezření z korupce. Je to poprvé od roku 1991

Ruského ministra hospodářství Alexeje Uljukajeva zadrželi kvůli podezření, že obdržel úplatek více než dva miliony USD (50,3 milionu Kč). Ten měl dostat za "pozitivní" hodnocení, které způsobilo, že těžařská firma Rosněfť koupila poloviční podíl v ropné firmě Bašněfť. Oznámil to ruský vyšetřovací výbor. Vyšetřovatelé mají již brzy navrhnout obvinění, napsala agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský ministr Uljukajev čelí podezření z přijetí úplatku.

Ruský ministr Uljukajev čelí podezření z přijetí úplatku. | Zdroj: Reuters

"Uljukajev byl zdražen v noci, okamžitě po výslechu," řekl zástupce výboru agentuře Reuters. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl agentuře TASS, že je to vážné obvinění. "V každém případě pouze soud bude schopen cokoliv rozhodnout," dodal.

Uljukajev je nejvyšším státníkem v Rusku, který byl zatčen od nezdařeného pokusu o puč v roce 1991. Vyšetřovací výbor je přímo podřízený prezidentu Vladimirovi Putinovi. Federální bezpečnostní služba od léta odposlouchávala ministrův telefon a ve chvíli, kdy Uljukajev přebíral úplatek, ho zadržela.

Ruská vláda dokončila prodej většinového podílu ve středně velké ropné společnosti Bašněfť do rukou mnohem většího domácího konkurenta Rosněfť před měsícem. Ruská ropná jednička, nad kterou má kontrolu Kreml, za 50,8 procenta akcií Bašněfti zaplatila 329,70 miliardy rublů (125,3 miliardy Kč).

První telefonát na trase Putin - Trump. Dohodli se na spolupráci a společném boji s terorismem

Číst článek

Prodej Bašněfti je jedním z klíčových bodů letošního privatizačního programu ruské vlády. Cílem prodeje státního majetku je snížit rozpočtový deficit, který zvyšují nízké ceny ropy.

Uljukajev při dokončení prodeje řekl, že nabídka Rosněfti překročila vládní odhad hodnoty podílu mezi 297 miliardami a 315 miliardami rublů. Druhý zájemce, jehož totožnost ministerstvo nesdělilo, nabídl méně.

Vláda v polovině srpna rozhodla o odkladu prodeje kvůli sporům o to, zda se může o firmu ucházet Rosněfť, kterou vláda souběžně privatizuje. Moskva ale na konci září privatizaci obnovila. Analytici upozorňují, že privatizace Bašněfti vypadá spíše jako koncentrace v ropném sektoru.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme