Stát zaplatí ČEZ přes miliardu korun za elektřinu, kterou společnost nikdy nedodala

ČEZ dostane od státu více než miliardu korun za elektřinu, kterou mu nikdy nedodal. Částku musí zaplatit státní Správa železniční dopravní cesty jeho dceřiné společnosti ČEZ Prodej, rozhodl v pondělí Městský soud v Praze. Železniční správa totiž před osmi lety nakoupila pro všechny dopravce na dráze zbytečně drahý proud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | Foto: Martin Svozílek

O tom, že Správa železniční dopravní cesty musí ČEZ přes miliardu korun zaplatit, rozhodl Městský soud v Praze. Jde celkem o skoro 860 milionů korun za elektřinu objednanou na rok 2011 a k tomu 350 milionů za úroky, píše server Aktuálně.cz.

Správa železniční dopravní cesty si totiž v roce 2008 u ČEZ objednala elektřinu na tři roky dopředu. A to v době, kdy cena elektřiny strmě padala. Podle tehdy platného zákona totiž dopravci nemohli kupovat elektřinu přímo, ale museli ji odebírat od správce kolejí.

V polovině roku 2009 se zákon změnil a dopravci si mohli vybrat, od koho si elektřinu nakoupí. Zejména České dráhy odmítly předraženou elektřinu od správy odebrat a raději si ji koupily přímo samy. Ušetřily tím tak víc než třetinu peněz. ČEZ Prodej ale na zaplacení objednané elektřiny trvá.

„Byla prokázána výše škody i příčinná souvislost," uvedla soudkyně Gabriela Kučerová. Argument, že dopravci přestali proud odebírat prostřednictvím SŽDC kvůli novele energetického zákona, což železniční správa nemohla ovlivnit, označila Kučerová za zástupný.

„Samozřejmě že všichni víme, že celé jádro pudla je v tom, že se elektřina tak zlevnila," uvedla s tím, že dojednané smlouvy se ale mají plnit.

Jednu miliardu už stát zaplatil

Správa železnic zatím neřekla, jestli se proti verdiktu odvolá. Už loni musela z rozhodnutí soudu zaplatit ČEZ Prodej na ušlém zisku a úrocích 1,1 miliardy korun za neodebranou elektřinu za rok 2010.

Nevýhodný kontrakt podepsal tehdejší ředitel Správy železniční dopravní cesty Jan Komárek. Původně za porušení povinnosti při správě cizího majetku se škodou nejméně 439 milionů korun dostal od prvoinstančního soudu trest dva roky do vězení s tříletou zkušební dobou.

Předloni v březnu odvolací Městský soud v Praze Komárka osvobodil, nešlo pode něj prokázat úmyslnou nedbalost.

Tomáš Bystrý, ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme