Němečtí policisté zasahovali proti radikálním islamistům. Prohledali přes 200 míst po celé zemi

Stovky německých policistů provedli razie v deseti spolkových zemích. Cílem protiteroristického zásahu byla skupina radikálních islamistů, takzvaných salafistů. Policie v brzkých ranních hodinách prohledala několik stovek míst mimo jiné v Berlíně, Frankfurtu nad Mohanem, Hamburku nebo Brémách. Rozsáhlá razie se podle německých médií připravovala déle než rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Němečtí policisté zasahovali proti radikálním islamistům mimo jiné v Bonnu

Němečtí policisté zasahovali proti radikálním islamistům mimo jiné v Bonnu | Zdroj: Reuters

Němečtí policisté zasahovali od 6.30 ráno, prohledali přes 200 mešit, bytů, kanceláří a skladů spojených s podezřelými salafisty z organizace Pravé náboženství.

Německé ministerstvo vnitra zároveň organizaci zakázalo. Policie salafisty podezřívá z podpory ozbrojeného džihádu a rekrutování bojovníků pro Islámský stát. Podle mluvčí německého ministerstva vnitra ale nic nenasvědčovalo tomu, že by salafistická organizace plánovala teroristický útok.

„Tento zákaz není namířený proti islámu, jeho šíření nebo praktikování," řekl ministr vnitra Thomas de Maiziere.

Němci měli indicie o možném útoku IS od září. Když Syřan Bakr koupil tavné lepidlo, spadla klec

Číst článek

Muslimský život s ohledem na náboženskou svobodu zakotvenou v ústavě má podle něj pevné a jisté místo v německé společnosti. Salafistickou organizaci úřady zakázaly, protože její představitelé podle ministra náboženskou svobodu zneužili, aby mohli propagovat extremistické ideologie a podporovat teroristické skupiny.

„Dnešním opatřením vysíláme jasný signál, že u nás není místo pro radikální a k násilí připravené extremisty," dodal de Maiziere. Systematické vystupování proti hodnotám, na kterých stojí německá demokracie, podle něj není možné zaměňovat se svobodou vyznání.

V Německu žije podle odhadů devět tisíc salafistů

Salafisté požadují návrat ke kořenům islámu z doby proroka Mohameda. Prosazují konzervativní výklad koránu a chtějí také zavést právo šaría. Její hlavní kazatel Ibráhím abú Nadží z Kolína nad Rýnem popírá podle úřadů demokratické zřízení.

Hnutí Pravé náboženství na sebe před několika lety upoutalo pozornost kampaní Lies! neboli Lži!, kdy v německých městech rozdávalo korán. Německé úřady odhadují, že v zemi žije devět tisíc salafistů. Spolek měl asi 500 členů. Na 140 lidí, kteří se zapojili do akcí Pravého náboženství, později odjelo bojovat do Sýrie nebo Iráku.

„Nechceme, aby v Německu docházelo k teroristickým útokům. Nechceme, aby se v Německu radikalizovalo k terorismu. Nechceme, aby se z Německa terorismus vyvážel," poznamenal ministr vnitra.

Němečtí policisté zasahovali proti radikálním islamistům mimo jiné v Berlíně | Foto: Reuters

Pavel Polák, Anna Jadrná, Iva Kestřánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme