Štrasburský soud zamítl stížnost dvou Češek kvůli domácím porodům

Evropský soud pro lidská práva odmítl stížnost dvou Češek kvůli domácím porodům. Vyplývá to z rozsudku, který soud v úterý zveřejnil na svém webu. O případu rozhodoval velký senát štrasburského soudu, na který se obrátily Šárka Dubská a Alexandra Krejzová. Případ se týká svobodné volby místa porodu a práva ženy mít u porodu v domácím prostředí porodní asistentku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těhotenství (ilustrační foto)

Těhotenství (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Velký senát rozsudkem potvrdil své dřívější rozhodnutí, že práva rodiček v České republice nebyla porušena. Soudci rozhodli poměrem hlasů 12 ku 5.

Ministerstvo zdravotnictví úterní verdikt přivítalo, zváží prý soudní kritiku a opatření v porodnictví.

Šárka Dubská a Alexandra Krejzová si přály rodit doma. Podle českého zákona o zdravotních službách ale hrozí porodním asistentkám vysoké pokuty, pokud budou pracovat bez potřebných povolení.

Zákon také neumožňuje proplacení práce asistentek v bytě rodičky. Proto prý ženy nemohly žádné asistentky najít. Na soud se obrátily s tím, že jim kvůli českým zákonům byla upřena možnost rodit doma za asistence lékařského odborníka.

Velkolepý večírek pro nenarozené miminko. Těhotné Češky se inspirují v zahraničí

Číst článek

V rozsudku velký senát uvedl, že nebyl porušen článek osm Evropské úmluvy o ochraně lidských práv. Podle tohoto bodu má každý právo na respektování svého soukromého a rodinného života. Článek také uvádí, že státní orgán nemůže do výkonu tohoto práva zasahovat kromě případů, kdy je to v souladu se zákonem a kdy je to nezbytné.

V odůvodnění rozsudku pak štrasburský soud uvedl, že právo zvolit si místo porodu nepochybně spadá pod uvedený bod. Na rozdíl od stěžovatelek ale soud došel k závěru, že česká legislativa, která upřednostňuje porody v nemocnici, vychází z legitimní snahy chránit zdraví matky a dítěte po porodu.

Ke stejnému závěru soud ve Štrasburku dospěl v roce 2014. Češky se po tomto rozhodnutí obrátily na velký senát soudu, což je forma odvolání.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme