Pokud bude Trump naslouchat expertům, může být jako Ronald Reagan, myslí si politolog

15. listopad 2016

Nastupující americký prezident Donald Trump si vybírá klíčové spolupracovníky. Někteří státníci, například ruský prezident Vladimir Putin nebo izraelský premiér Benjamin Netanjahu, volbu Trumpa přivítali. Není ale jejich uspokojení předčasné?

Podle Dana Schueftana, politologa a bývalého poradce premiérů Jicchaka Rabina a Ariela Šarona, je relevantní srovnávat Donalda Trumpa s Ronaldem Reaganem, o kterém kritici také říkali, že mu chybí zkušenosti, znalosti a vzdělání. Podle Schueftana je mezi nimi ale hluboký rozdíl.

„Donald Trump nejen že nemá zkušenosti a znalosti, ale také jeho osobnost je velmi problematická. Nejde pouze o otázku zkušenosti, ale také o otázku charakteru. To, co jsme viděli ve volební kampani u Donalda Trumpa, ale i v celé jeho kariéře, je, že jeho osobnost jedná především nezodpovědně, a já si nejsem jistý, jestli, i když se rozhodne být prezidentem a ne Donaldem Trumpem, jestli bude schopen se toho zbavit,“ říká Dan Schueftan.


Je relevantní zmínit Ronalda Reagana – jedna z možností, jestli budeme mít v případě Trumpa něco podobného, je, zda si Trump už uvědomil, jestli chce být nadále Donaldem Trumpem, nebo prezidentem Spojených států. Pokud se rozhodne být prezidentem USA a bude poslouchat experty, lidi, kteří mají zkušenost a odpovědnost, pak by mohlo dojít k něčemu podobnému, jako u Reagana. DAN SCHUEFTAN

Polarizovaná společnost

Podle Schueftana je dnes společnost ve Spojených státech polarizovaná: „Máte tam dvě společnosti: ty, kteří jsou spokojeni s Obamovým prezidenstvím a domnívají se, že je spasitelem míru, liberalismu, otevřené mysli a globálních vztahů. A na druhé straně máte lidi, kteří si myslí, že Ameriku dramaticky oslabil, a na obou stranách je nenávist.“

Nebýt Donalda Trumpa, byla by podle Schueftana Hillary Clintonová poražena ještě rozhodněji. Domnívá se totiž, že její porážka je jen částečně výsledkem hlasování lidí, kteří nevěří centrální vládě.

Silné Spojené státy

Co se týká zahraniční politiky, podle Dana Schueftana řekl Donald Trump tolik protikladných věcí, že se z toho, co řekl, nedá předvídat, co může skutečně udělat. Nepřišel s žádným programem, který by se týkal domácí nebo zahraniční politiky a který by byl konzistentní.

Může pomoci izraelské politice na Blízkém východě? „Z izraelského pohledu dělá spousta lidí tu chybu, že se ptá, jestli je americký prezident pro nebo proti Izraeli. To je pro mě zanedbatelné. Samozřejmě je vždy hezké mít někoho, kdo vás má rád, ale o to nejde. Jde o to, jestli bude Amerika silná, nebo ne. Silná Amerika je pro Izrael dobrá, slabá špatná,“ říká Dan Schueftan.

Proč se podle něho Rusko v Donaldu Trumpovi mýlí? A v čem se mýlí Evropané? Poslechněte si celé Interview Plus s Danem Schueftanem >>

autoři: pdu , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.