Jak rozmrazit auto? Na zámky pomůže rozmrazovač, na sklo třeba slaná voda

15. listopad 2016

Pokud se chystáte jezdit autem, udělejte si ráno časovou rezervu na škrábání. Venku mrzne – nejchladněji je teď na Šumavě, ve středních a východních Čechách. A právě mráz komplikuje vstávání řidičům. Proto se teď hodí připomenout, jak rozmrazit auto.

První věc, která může potrápit, jsou zamrzlé zámky. Většinou při odemykání dálkovým ovládáním se podaří do auta dostat. Když odemykáte klíčem a nejde to, zkuste zámek na jiných dveřích, případně nahřát klíček třeba v horké vodě. Pozor, ať si nenamočíte elektroniku v něm. Ideální je, když máte s sebou rozmrazovač zámků.

Další problém jsou skla. Pomáhá horký vzduch z topení a škrabky. Rozhodně není dobrý nápad polévat sklo horkou vodu. Vlažnou vodu použít můžete, led rychleji povolí, stejně jako když použijete slanou vodu. Můžete zkusit na sklo nalít i nemrznoucí směs do ostřikovačů.

A jak je to se startováním? Moderní elektronicky řízená auta by se podle varování v návodu neměla roztlačovat nebo pouštět z kopce. Při jízdě bez motoru navíc nefungují posilovače brzd a řízení. V takovém případě je potřeba požádat o pomoc dalšího řidiče a nastartovat přes kabely.

A když už nastartujete, budete mít čistá skla, tak se ještě vyplatí dávat pozor na náledí na silnici, abychom za chvíli krásně rozmrzlé auto nemuseli nakládat na odtahovku.

autoři: mkk , jpr
Spustit audio