Dřevorubci začali kácet stromy na opravu Libušína. Stavět se začne na jaře

První stromy na rekonstrukci vyhořelé chaty Libušín pokáceli v úterý v Beskydech. Lesníci musí během zimy vytěžit 360 kubíků dřeva. Obnova poničené chaty může trvat tři roky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dřevorubec u stromu na stavbu Libušínu

Dřevorubec u stromu na stavbu Libušínu | Foto: Roman Vávra

V lese u Prostřední Bečvy roste dřevo od doby, kdy vznikl Libušín. „V podstatě tady bylo už devět let předtím, než byl Libušín otevřen,“ říká o dřevě na obnovu chaty polesný Jaromír Válek „V rodném listu má rok 1890.“ Při těžbě se podle něj musí těžaři přizpůsobit zadání – dodržovat totiž mají tradiční postupy. V hornatém terénu je podle něj zároveň nezbytná pomoc koní a eventuálně traktorů.

Dřevo na obnovu Libušína věnovaly Lesy ČR. „Řekl bych, že začínáme za mimořádných okolností. Díky superúplňku i díky tomu, že jsme měli několik podmínek na to, jaké dřevo hledat. Jedná se o lokalitu, která by měla být 700 metrů nad mořem a výše. Proto věřím, že to dříví, které poskytneme, bude velmi kvalitní,“ říká generální ředitel Lesů ČR David Szórad.

Soud vrátil policii případ požáru chaty Libušín na Pustevnách. Chyběl posudek znaleckého ústavu

Číst článek

Zdarma budou i těžební práce, které mají na starosti Vojenské lesy a statky. „Ve spolupráci s Valašským muzeem a správcem lesa jsme se snažili najít takový postup a metody, abychom se maximálně přiblížili k těm klasickým,“ říká náměstek Libor Strakoš. Ten zároveň doufá, že díky kvalitnímu dřevu bude stavba sloužit minimálně dalších 200 let.

Dřevo se v následujících dnech dopraví dolů, "odkorní", obřeže na základní profil a pošle na sušení. „To je poměrně nebezpečné a dá se u toho dost zkazit, proto chci, aby to bylo pod kontrolou,“ vysvětluje architekt stavby Jakub Masák. Poté, co dřevo vyjde ze sušičky, musí se nechat tzv. nadechnout, tedy nechat dva až tři měsíce na vzduchu. Až pak se začne připravovat k montáži na stavbu.

Podle ředitele Valašského muzea v přírodě Jindřicha Ondruše je důležitý i čas těžby. „Při výběru doby jsme vycházeli z moudrosti našich předků a začínáme od úplňku při fázi ubývajícího Měsíce, kdy má podle starých moudrostí dřevo nevyšší kvalitu a je nejlépe použitelné jako stavební materiál,“ vysvětluje Ondruš. Jakmile to počasí dovolí, začne roubení stavby na jaře příštího roku.

Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme