Konec legendy McLarenu. V týmu F1 skončil po 35 letech velký šéf Dennis

Po 35 letech končí Ron Dennis v roli šéfa týmu formule 1 McLaren. K odchodu donutili devětašedesátiletého Brita ostatní akcionáři. Pod Dennisovým vedením získala tradiční stáj sedmkrát Pohár konstruktérů a její jezdci vybojovali deset titulů mistra světa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závody Formule 1

Závody Formule 1 | Zdroj: Reuters

Funkce výkonného ředitele a předsedy společnosti McLaren opustil Dennis nedobrovolně. Proti svému sesazení bojoval i u nejvyššího soudu, kde ale minulý týden s žádostí o pozastavení kroků dalších akcionářů neuspěl.

Dennise, který vlastní 25 procent společnosti McLaren, se rozhodli zbavit jeho dlouholetý obchodní partner Mansour Ojjeh (25 procent) a bahrajnský investiční fond Mumtalakat (50 procent). S Ojjehem se Dennis podle BBC rozešel ve zlém už před několika lety a francouzský podnikatel saúdskoarabského původu se poté spojil s bahrajnskou společností, aby mohl britského manažera odstavit.

„Jsem zklamaný, že představitelé TAG (Ojjeh) a Mumtalakat, další hlavní akcionáři McLarenu, mě donutili odejít, a to navzdory silnému varování zbylého vedení týmu o možných důsledcích jejich počínání na byznys. Důvody, které uvádějí, jsou naprosto falešné,“ uvedl Dennis v prohlášení.

Dennis podle Sky Sports prosazoval prodej McLarenu nejmenovanému čínskému investorovi, který za něj nabízel 1,65 miliardy liber, ale zbylí akcionáři byli proti.

Týmu, v jehož barvách slavili titul mistra světa legendární Niki Lauda, Ayrton Senna, Alain Prost, Mika Häkkinen a naposledy v roce 2008 Lewis Hamilton, se v posledních letech nedaří. Nepomohl ani návrat k motorům Honda, naopak loni skončil tým s pouhými 27 body na devátém místě v Poháru konstruktérů, což byl jeho nejhorší výsledek v historii.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme